Проблеми застосування матричних методів стратегічного планування діяльності машинобудівного підприємства - Дзюбіна, К. О. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2008)
Розкрито сутність поняття матричних методів стратегічного планування, подана їхня порівняльна характеристика. Проаналізовано матрицю Бостонської консалтингової групи як базис для інших матричних моделей. На підставі результатів оцінювання діяльності машинобудівного підприємства ВАТ “Мотор Січ” досліджено переваги та недоліки використання методу БКГ для аналізування діяльності вітчизняних підприємств галузі. Розглянуто аспекти використання цього методу в діяльності вітчизняних машинобудівних підприємств з урахуванням специфіки становлення та розвитку галузі у період трансформації економіки. Concept of matrix analysis is developed, matrix analysis methods’ comparative characteristic is given. The BCG matrix as a basis of other matrix methods is analyzed. Advantages and lacks of the method’s usage are revealed in order to estimate the activity of domestic machine-building enterprises. The research is lead on the JSC “Motor Sich” results of activity. Aspects of the machine-building branch specificity development in conditions of economy transformation are considered.
Keywords: стратегічне планування; матриця БКГ; стратегічна бізнес- одиниця; відносна частка ринку; двигун; машинобудування; конкурентоздатність; непрофільні активи; strategic planning; BCG matrix; strategic business unit; comparative market share; engine; machine-building; competitiveness; nonspecialized asset