Інтелектуальна інформаційна система електронної комерції бренду одягу - Кондра, Артур Ігорович; Kondra, Artur Ihorovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2021)
Електронна комерція сьогодні є популярною темою, більшість людей віддають перевагу робити покупки в Інтернеті. Є багато хороших ресурсів, які допомагають користувачеві вибрати товар, але не всі пропонують купити його безпосередньо у продавця. Актуальність програми полягає у реалізації клієнтської частини за допомогою чат-бота, що робить інтерфейс простим для клієнта та допомагає адміністратору отримати детальну статистику дій клієнта для подальшого аналізу. Інтелектуальна інформаційна система електронної комерції бренду одягу використовує базу даних і фільтрує інформацію, яка відповідає запиту користувача [1]. Метою даного проекту є розробка програмного продукту, який допоможе користувачу системи обрати та замовити товар. Також таку систему можна було б використовувати як універсальний продукт для всіх видів одягу в електронній комерції. Завданням проекту є розробка програмного продукту, що реалізує алгоритм, який дозволить вибрати товари та додати їх у кошик. Програмний продукт складається з чат-бота та веб-додатку. Чат-бот призначений для клієнтів і допомагає переглянути наявні товари, вибрати необхідну кількість товарів і додати ці товари в кошик, а також надає можливість переглянути список усіх товарів у кошику. Веб-додаток призначений для адміністратора і дозволяє редагувати контент, відстежувати активність клієнтів і переглядати кошик для покупок. Об'єктом дослідження є процес вибору та замовлення товару клієнтом та створення категорій, товарів і перегляд кошику клієнтів, редагування контенту адміністратором. Предметом дослідження є моделі, методи та інструменти для розробки інтелектуальної інформаційної системи електронної комерції бренду одягу. Практична цінність роботи полягає у впровадженні системи електронної комерції бренду одягу, яка надає інструменти для вибору та замовлення товарів. Такий підхід заощадить час користувачів на фізичні покупки в магазині. Досліджено теоретичні концепції інтелектуальної інформаційної системи та електронної комерції загалом та більш детально описано окремі аспекти, суттєві для теми кваліфікаційної роботи. Наведено відомості про основні параметри інтелектуальної інформаційної системи електронної комерції бренду одягу, проведено аналіз класифікації та особливостей аналогів. Дослідження існуючих систем-аналогів виявило ряд недоліків, які були усунені, тому було прийнято рішення реалізувати клієнтську частину у форматі чат-бота. За допомогою методів системного аналізу досліджено інтелектуальну інформаційну систему електронної комерції бренду одягу. Проведено повний аналіз роботи системи, розроблено діаграми UML, а саме: діаграма варіантів використання, класів, послідовностей, переходів станів, дій та компонентів. Проведено порівняльний аналіз усіх існуючих програмних варіантів для вирішення поставленої задачі та обрано найбільш ефективні. При реалізації інформаційної системи використовувався функціональний підхід у поєднанні з об'єктно-орієнтованим. Для розробки було обрано мову програмування JavaScript і ряд тісно пов'язаних фреймворків [2]. Завдяки низці переваг було обрано базу даних MongoDB, найважливішою перевагою є те, що ця база даних не використовує схеми, як це роблять реляційні бази даних, що підвищує продуктивність усієї системи. В результаті останнього розділу була створена інтелектуальна інформаційна система електронної комерції бренду одягу. Проаналізовано розроблену структуру програми, базу даних та створено серверну частину системи. Визначено основні функції майбутньої системи, послідовність процесів і взаємозв’язки між ними. Також проаналізовано та підібрано системні та програмні засоби, необхідні для реалізації поставлених завдань. Розроблено готовий до використання програмний продукт.

E-commerce is a popular topic today, with most people preferring to shop online. Before purchasing something, the user reviews the list of products that meet his criteria. There are many good resources that help the user choose the product, but not everyone offers to buy it directly from the seller. The relevance of the program is to implement the client part with a chatbot, which makes the interface simple for the client and helps the administrator to obtain detailed statistics of client actions for further analysis. The intelligent e-commerce information system of the clothing brand uses a database and filters information that meets the user's request [1]. The purpose of this project is to develop a software product that helps the customer to choose the product and order clothes. Also, such a system could be used as a universal product for all types of e-commerce clothing. The task of the project is to develop a software product that implements an algorithm that will allow you to select products and add them to the shopping cart. The software product consists of a chatbot and a web application. The chatbot is designed for customers and helps to view available products, select the required number of products and add these products to the cart, also provides an opportunity to view a list of all products in the cart. The web application is designed for the administrator, and allows you to edit content, track customer activity and view the shopping cart. The object of research is the process of selection and ordering of goods by the client and the creation of categories, goods and viewing customer baskets, editing content by the administrator. The subject of research is models, methods and tools for developing an intelligent information system for e-commerce of the clothing brand. The practical value of the work lies in the implementation of the e-commerce system of the clothing brand, which provides tools for the selection and ordering of goods. This approach will save users time on physical shopping in the store. During the completion of this thesis, development and research were conducted, as well as the implementation of a chatbot and a web application that provides information support in e-commerce of the clothing brand. The theoretical concepts of intelligent information system and e-commerce in general are studied and certain aspects that are essential for the topic of qualification work are described in more detail. Information on the basic parameters of the intelligent information system of e-commerce of the clothing brand is given, the analysis of classification and features of analogues is carried out. A study of existing systems - analogues, identified a number of shortcomings that have been eliminated, which is why it was decided to implement the client part in the format of a chatbot. The intelligent information system of e-commerce of the clothing brand was investigated with the help of system analysis methods. A complete analysis of the system operation was performed, UML diagrams were developed, namely: diagram of use cases, classes, sequences, state transitions, activities and components. A comparative analysis of all existing software options to solve the problem and selected the most effective. The implementation of the information system used a functional approach in combination with object-oriented. JavaScript programming language and a number of closely related frameworks have been chosen for development [2]. Due to a number of advantages, the MongoDB database was chosen, the most important advantage being that this database does not use schemas, as relational databases do, which increases the performance of the entire system. As a result of the last section, an intelligent information system for e-commerce of the clothing brand was created. The designed structure of the program, database was analyzed and the server part of the system was created. The main functions of the future system, the sequence of processes and the relationships between them are identified. Also analyzed and selected system and software tools needed to implement the tasks. A ready-to-use software product was developed.
Intelligent information e-commerce system for clothing brand
Keywords: 3.126.00.00; – інтелектуальна інформаційна система; електронна комерція; функціональне програмування; JavaScript; MongoDB; - intelligent information system; e-commerce; functional programming; JavaScript; MongoDB