Гармонізація міського середовища в житлових районах: виклики та перспективи - Філіпчук, Юрій; Дмитраш, Ольга; Дмитраш, Софія; Filipchuk, Yurii; Dmytrash, Olha; Dmytrash, Sofiia (Видавництво Львівської політехніки, 2025)
Гармонізація міського середовища житлових районів є стратегічним завданням сучасного містобудування, що вимагає інтегрованого сис- темного підходу. Львів, як місто зі сформованою історичною структурою, демонструє комплекс специфічних викликів у процесі трансформації житлових середовищ. Показовим прикладом є житловий масив уздовж вулиці Грінченка, сформований у 1970–1990 роках, що включає різнотипологічну забудову – цегляні 12–14- поверхові, панельні 9-поверхові та 5-поверхові багатоквартирні будинки. Сучасний стан району характеризується фрагментарними просторовими змінами: неконтрольованою трансформацією громадських просторів, стихійним паркуванням та хаотичним розміщенням комерційних об’єктів без урахування цілісної просторової організації. Дослідження розглядає методологічні підходи до гармонізації таких районів, базуючись на аналізі світових практик та ідентифікації ефективних засобів подолання виявлених проблем. Про- ведено системний огляд актуальних урбаніс- тичних досліджень, що визначають стратегічні принципи формування гармонійного міського середовища, зокрема, інтеграцію природних елементів, збалансоване функціональне зону- вання та створення безбар’єрного простору. Особливу увагу приділено аналізу міжнародного досвіду – Hammarby Sjöstad (Стокгольм), Greenwich Peninsula (Лондон) та Nordhavn (Копенгаген), які демонструють ефективні стра- тегії трансформації житлових районів. На основі проведеного аналізу запропоновано комплексні рекомендації щодо оновлення житлового середо- вища на прикладі вулиці Грінченка, включаючи формування багатофункціональних просторів, модернізацію пішохідної інфраструктури, ін- теграцію екологічних рішень та впровадження сучасних урбаністичних практик для забезпе- чення високої якості міського простору.

Harmonization of the urban environment in residential areas is a strategic task of modern urban planning that requires an integrated systematic approach. Lviv, as a city with an established historical structure, demonstrates a complex of specific challenges in the transformation process of residential environments. A representative example is the residential area along Hrynchenka Street, formed in the 1970–1990s, which includes diverse building typologies – 12–14-story brick buildings, 9-story panel buildings, and 5-story apartment buildings. The current state of the district is characterized by fragmented spatial changes: uncontrolled transformation of public spaces, spontaneous parking, and chaotic placement of commercial objects without considering the holistic spatial organization. This study examines methodological approaches to harmonizing such districts, based on the analysis of global practices and identification of effective means to overcome the identified problems. A systematic review of current urban studies has been conducted, defining strategic principles for creating a harmonious urban environment, in particular: integration of natural elements, balanced functional zoning, and creation of barrier-free space. Special attention is given to the analysis of international case studies – Hammarby Sjöstad (Stockholm), Greenwich Peninsula (London), and Nordhavn (Copenhagen), which demonstrate effective strategies for transforming residential areas. Based on the conducted analysis, comprehensive recommendations for renewing the residential environment have been proposed, using Hrynchenka Street as an example, including: formation of multifunctional spaces, modernization of pedestrian infrastructure, integration of ecological solutions, and implementation of contemporary urban practices to ensure high quality urban space.
Harmonization of the urban environment in residential areas: challenges and prospects
Keywords: гармонізація міського середовища; житлові райони; урбаністичні концепції; адаптивне міське планування; urban environment harmonization; residential areas; urban concepts; adaptive urban planning; 711.581