Advanced Research on the Production, Transportation and Processing of High Waxy Oil. A Review - Topilnytskyy, Petro; Shyshchak, Oleh; Tkachuk, Valentyna; Palianytsia, Liubov; Chupashko, Olesya (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Світовий попит на сиру нафту значно зріс за останні два десятиліття. Однак, видобуток звичайної легкої сирої нафти зменшується, і все більше розробляються поклади важкої нафти, включаючи високопарафінисті, що породжує нові технологічні проблеми на кожному рівні процесу, від видобутку до транспортування та перероблення. Серед різноманітних проблем основною є відкладення парафіну. Оскільки витрати на технічне обслуговування, ремонт і досягнення необхідних низькотемпературних властивостей товарних нафтопродуктів дуже високі, вирішення зазначеної проблеми стає критичним. У роботі розглянуто наявні проблеми видобутку, транспортування і перероблення високопарафінистих нафт, а також проаналізовано методи їхнього вирішення.

Global demand for crude oil has grown significantly over the past two decades. However, conventional light crude oil production is declining, and more and more deposits of heavy and waxy oil, including high waxy ones, are being developed, creating new technological challenges at every level of the process, from production to transportation and refining. Among the various problems, the main one is wax deposition. Since the costs of maintenance, repair, and achieving the required low-temperature properties of commercial oil products are very high, solving this problem becomes critical. The paper discusses the existing problems of production, transportation, and refining of waxy crude oil and analyzes the methods of their solution.
Сучасні дослдження видобутку, транспортування і перероблення високопарафінистих нафт. Огляд
Keywords: парафін; відкладення; нафта; забезпечення потоку; реологічні властивості; температура початку кристалізації; wax; deposits; oil; flow assurance; rheological properties; WAT