GIS technologies application for analysis of the topographic map scale effect on hydrological characteristics of the Siverskyi Donets river network - Селегєєв, Арсеній; Овчарук, Валерія; Гриб, Олег; Selehieiev, Arsenii; Ovcharuk, Valeriya; Hryb, Oleg (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Геоінформаційні технології на сьогодні використовуються у багатьох сферах життєдіяльності людини, як у повсякденному житті, так й у наукових дослідженнях. Представлене дослідження присвячено виявленню зв’язку між масштабом топографічних карт та основними гідрографічними характеристиками річки на основі даних спостережень в басейні Сіверського Донця. Дослідження базується на результатах ідентифікації гідрографічної мережі, яка була виконана на основі відкритої карти світу Open Street Map в геоінформаційному середовищі програми QGIS з використанням методу А. Н. Штраллера та І. Н. Гарцмана. Процес виявлення, опису та аналізу субпідрядних зв’язків полягає в присвоєнні кожному елементу річкової мережі свого ідентифікаційного порядку, за допомогою якого з’являється можливість порівняння та стандартизації водотоків. Оперуючи ієрархічним “деревом” руслової мережі, головною характеристикою в якій є кількість елементарних нерозгалужених водотоків, можливо виявити та аналітично описати залежності між деталізацією карти та основними характеристиками будови річкової мережі – витратами води, щільністю мережі, площею водозбору та довжиною річки. За основу для опису цих зв’язків була взята методика Б. В. Кіндюка, який ввів поняття коефіцієнта структури річкової мережі або ж дробового порядку водотоку як базис в апроксимації вищезазначених залежностей, що дає змогу математично описати отримані функції й одержати числові значення емпіричних параметрів. Використання QGIS допомогло створити картосхеми гідрографічної мережі Сіверського Донця в межах України на основі карт масштабів 1:50 000 та 1:200 000. За їх допомогою, а також за даними з карти масштабу 1:100 000, підрахована кількість елементарних нерозгалужених водотоків, а також ідентифікований кожен елемент системи, де порядок головної річки зазнає змін залежно від масштабу карти. Зміна цих показників демонструє тенденцію до збільшення щільності та складності річкової мережі зі збільшенням деталізації карти і, як наслідок, потенційної зміни показників площі водозбору, витрати води й довжини річки. Виявлені залежності математично виражені у вигляді функцій, а також характеризуються високими значеннями коефіцієнта достовірності апроксимації, що дало змогу побудувати загальний перехідний графік від порядку водотоку до масштабу карти із відповідними значеннями розрахункових параметрів. Новизна та практична значущість полягає у тому, що використання сучасних геоінформаційних технологій в гідрологічній науці значно підвищує якість картографічних даних, а щодо досліджуваного об’єкта – річки Сіверський Донець, створює базу у вигляді цифрових карт для подальшого використання в гідрографо-геодезичних дослідженнях. Вказаний суббасейн раніше не досліджувався з використанням запропонованої Б. В. Кіндюком методики стосовно впливу масштабів карт на характеристики будови річкової мережі, що в практичному плані значно ускладнює роботу інженерів, дослідників і проєктантів з картографічними даними. Це дослідження покликано пояснити особливості в масштабуванні річкових мереж, а також запропонувати механізм науково обґрунтованого переходу від наявного масштабу карти до бажаного в межах суббасейну Сіверського Донця.

Nowadays, GIS Technologies are used in many areas of human life, both in everyday life and scientific research. The purpose of the presented study is to identify the relationship between the scale of topographic maps and the main hydrographic characteristics of the river based on the data of observations in the Siverskyi Donets basin. The study is based on the results of the identification of the hydrographic network, which was performed based on the Open Street Map in the GIS environment of the QGIS program using the method of A. N. Straller and I. N. Hartzman. The process of identifying, describing, and analyzing subcontracted connections consists in assigning its identification order to each element of the river network, which makes it possible to compare and standardize streams. Operating with a hierarchical “tree” of the channel network, the main characteristic of which is the number of elementary, unbranched streams, it is possible to identify and analytically describe the dependencies between the detailing of the map and the main characteristics of the river network structures, such as water discharges, network density, drainage basin area, and river length. The basis for describing these relationships was the method of B.V. Kindiuk, who introduced the concept of the coefficient of the river network structure or the fractional order of the stream as a basis for approximating the abovementioned dependencies, which allows mathematically describing the obtained functions and obtaining numerical values of empirical parameters. Using QGIS made it possible to create maps of the Siverskyi Donets hydrographic network within Ukraine based on maps of scales 1:50 000 and 1:200 000. With their help, as well as data from a 1:100 000 map, the number of elementary unbranched watercourses was calculated, and each element of the system was identified, where the order of the main river changes depending on the map scale. The change in these indicators shows a tendency to increase the density and complexity of the river network with increasing map detail, and, as a result, potential changes in indicators of the catchment area, water runoff, and river length. The identified dependencies were expressed mathematically in the form of functions, and are also characterized by high values of the approximation reliability coefficient, which made it possible to construct a general transitional graph from the order of the water flow to the scale of the map with the corresponding values of the calculation parameters. The novelty and practical significance lie in the fact that the use of modern GIS technologies in hydrological science significantly increases the quality of cartographic data and concerning the studied object – the Siverskyi Donets River creates a database in the form of digital maps for further use in hydrographic studies. This subbasin has not been previously studied using the methodology proposed by B. V. Kindiuk about the influence of map scales on the characteristics of the river network structure. Such study from a practical point of view, can significantly help the work of engineers, researchers, and designers with cartographic data. This study is designed to explain the peculiarities in the scaling of river networks and propose a mechanism for a scientifically based transition from the existing map scale to the desired one within the Siverskyi Donets subbasin.
Застосування ГІС-технологій для аналізу впливу масштабу топографічної карти на гідрологічні характеристики річкової мережі Сіверського Донця
Keywords: QGIS; гідрографічна мережа; порядок водотоку; гідрологічні характеристики; масштаб карти; QGIS; hydrographic network; stream order; hydrological characteristics; map scale; 528.9