Дослідження гідравлічного опору прямотечійного циклона з коаксіальною вставкою - Майструк, В. В.; Гаврилів, Р. І.; Maistruk, V. V.; Havryliv, R. I. (Видавництво Львівської політехніки, 2020)
Мета. Поставлену проблему в науково-дослідній роботі можна вирішити за допомогою експериментального дослідження залежності гідравлічного опору циклона від витрат газового потоку і геометричних параметрів апарату. Актуальність роботи полягає у оптимізації конструкції прямотечійного циклона з коаксіальною вставкою за гідравлічними характеристиками апарату. Методика полягає в тому, що гідравлічний опір прямотечійного циклона з коаксіальною вставкою, конструкцію якого наведено в [4], визначали за допомогою експериментальних досліджень, методику якого наведено в [5]. Гідравлічний опір під час проведення експериментальних досліджень визначали за різницею повних тисків на вході і на виході апарату. Результати. Оптимізовано конструкцію прямотечійного циклона з коаксіальною вставкою і визначено коефіцієнт його гідравлічного опору. Наукова новизна. Вперше визначено коефіцієнт гідравлічного опору прямотечійного циклона з коаксіальною вставкою. Практична значущість. Використання прямотечійного циклона з коаксіальною вставкою з енергетичного погляду є доцільнішим ніж протитечійних циклонів і деяких конструкцій прямотечійних циклонів

Goal. The problem in research work can be solved by using of experimental research of dependence of hydraulic resistance of a cyclone on expenses of a gas stream and geometrical parameters of the device. Actuality of the work is to optimize the design of a direct-flowing cyclone with a coaxial inset according to the hydraulic characteristics of the device. Method is that the determination of the hydraulic resistance of a direct-flowing cyclone with a coaxial inset, the design of which is presented in [4] was performed using experimental studies, the method of which is given in [5]. Hydraulic resistance during experimental studies was determined by the difference between the total pressure at the inlet and outlet of the apparatus. Results. The article optimizes the design of a direct-flow cyclone with a coaxial inset and determines its coefficient of hydraulic resistance. Scientific novelty. For the first time, the coefficient of hydraulic resistance of a direct-flowing cyclone with a coaxial inset was determined. Practical significance. The use of a direct-flow cyclone with a coaxial inset from an energy point of view is more appropriate than counter-current cyclones and some designs of direct-flow cyclones.
Investigation of hydraulic resistance of a straight cyclon with a coaxial inset
Keywords: циклон; коаксіальна вставка; гідравлічний опір; коефіцієнт гідравлічного опору; критерій Ейлера; Критерій Рейнольдса; cyclone; coaxial inset; hydraulic resistance; hydraulic resistance coefficient; criterion Euler; criterion Reynolds; 628.511