Управління фінансовим потенціалом малого підприємства (на прикладі ТОВ "Укравто Радар") - Косик, Вікторія Миронівна; Kosyk, Viktoriia Myronivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасних ринкових умовах особливої важливості набуває проблема забезпечення стійкості функціонування малих підприємств, як важливої складової економіки держави. Суб’єкти малого бізнесу часто перебувають під загрозою втрати платоспроможності, постійно борючись за власне місце серед сильних конкурентів. Відтак, саме управління фінансовим потенціалом виступає ефективним методом досягнення стратегічних завдань, робить мале підприємство конкурентоспроможнішим і привабливішим для партнерів [1, 2]. Об’єктом дослідження магістерської кваліфікаційної роботи є процес управління фінансовим потенціалом малого підприємства. Предметом роботи є методи та інструментарій оцінки, аналізування та управління фінансовим потенціалом малого підприємства, що функціонує у сфері автосервісного бізнесу, на прикладі ТОВ «Укравто Радар». Метою магістерської кваліфікаційної роботи є дослідження фінансового потенціалу малого автосервісного підприємства, визначення сприятливих та негативних чинників впливу на його рівень, розробка управлінських рішень для покращення значень показників, від яких залежить величина фінансового потенціалу. Задля досягнення мети визначено такі завдання до виконання: дослідити сутність поняття фінансового потенціалу підприємства та методів його оцінювання, проаналізувати наукові праці за цією тематикою; проаналізувати фінансовий стан досліджуваного малого підприємства ТОВ «Укравто Радар»; застосувати комбінований підхід до оцінювання фінансового потенціалу малого підприємства та охарактеризувати отримані результати; провести SWOT-аналіз середовища діяльності ТОВ «Укравто Радар» та сформувати матрицю стратегій; виконати економіко-математичне моделювання та фінансове прогнозування значень показників, значення яких впливає на рівень фінансового потенціалу підприємства; визначити проблематику діяльності компанії та запропонувати власні управлінські рішення щодо усунення існуючих недоліків; довести ефективність запропонованих нововведень. Дослідження містить наукову новизну, яка полягає в удосконаленні методичного підходу до оцінювання рівня фінансового потенціалу малого підприємства зі сфери автосервісу. Запропонована у роботі модель враховує усі необхідні фінансові параметри, що дає змогу оцінити фінансові перспективи підприємства. Практична значимість роботи полягає у тому, що запропоновану методику було застосовано до сегменту малого автосервісного бізнесу в Україні, що допоможе підвищити ефективність фінансового управління. Магістерська робота складається із трьох розділів. У першому розділі охарактеризовано термін «фінансовий потенціал підприємства», розкрито сутність окремих методик оцінки його рівня, здійснено огляд наукових джерел та відомостей про шляхи управління фінансовим потенціалом. Проведено аналіз фінансової звітності підприємства «Укравто Радар», основним видом діяльності якого є діагностика, обслуговування та ремонт автомобілів, за 2021 – 2024 роки. Результати аналізу засвідчили негативну динаміку абсолютних показників діяльності підприємства у 2022 та 2024 роках та деяке зростання у 2023 році. Щодо відносних показників фінансового стану, то відхилення від норми спостерігалось у показниках рентабельності, майнового стану та ділової активності. При цьому зберігався загальний напрямок коливань: значення зменшувалося у 2022 та 2024 році, зростало у 2023 році. У другому розділі магістерської роботи виконано SWOT-аналіз бізнессередовища ТОВ «Укравто Радар», в ході якого оцінено його можливості і загрози та сильні і слабкі сторони діяльності на ринку. На основі такого аналізу розроблено SWOT-матрицю і запропоновано перелік стратегічних пропозицій щодо подальшого розвитку підприємства, зокрема: пошук фінансування для покращення майнового стану, диверсифікація пакету послуг, використання інновацій тощо. Також за трьома різними підходами виконано економічне моделювання, за допомогою якого визначено ймовірність настання банкрутства для обраного підприємства. Доведено, що ймовірність збанкрутувати у 2024 році та найближчих періодах низька. Однак підприємство потребує нагляду через зниження інтегральних показників. Після моделювання було здійснено прогнозування обсягу власного капіталу ТОВ «Укравто Радар» у 2025 році. Результати прогнозування засвідчили подальше зростання рівня власного капіталу, внаслідок чого зростає і рівень фінансового потенціалу. Заключним етапом другого розділу було відображення результатів виконаної наукової роботи в межах тематики дослідження фінансового потенціалу малого автосервісного бізнесу в Україні за умов воєнного стану, здійснено оцінювання і порівняння рівня фінансового потенціалу малого бізнесу України загалом та досліджуваного автосервісного підприємства зокрема [5]. На основі практичних розрахунків показано негативну динаміку фінансового потенціалу бізнесу України і доведено згубний вплив війни на даний показник [6 с. 208]. У третьому розділі проведено дослідження теоретичної бази управління фінансовим потенціалом підприємства. Зосереджено увагу на принципах, дотримання яких гарантує злагоджену та ефективну роботу менеджерів щодо нарощення фінансового потенціалу та супутніх економічних параметрів. Запропоновано систему чинників, які треба враховувати при регулюванні рівня фінансового потенціалу, конкретизовано ряд завдань, виконання яких гарантує збільшення фінансового потенціалу на основі оптимізації структури фінансових ресурсів та покращення фінансових результатів підприємства. Основну частину третього розділу складає розробка та тестування проектних рішень, метою яких є оптимізація значення фінансових показників, що впливають на рівень фінансового потенціалу ТОВ «Укравто Радар». Запропоновано, по-перше, оптимізувати витрати та пов’язані із ними процеси. Таке рішення ґрунтується на виявленому негативному впливу зростання операційних, адміністративних, збутових витрат тощо. Друге управлінське рішення передбачає введення інноваційної та прибуткової автосервісної послуги. У результаті розраховано економічні наслідки запропонованих рішень: встановлено позитивну динаміку зростання абсолютних та відносних показників, що впливають на фінансовий потенціал підприємства.

In today's market conditions, the problem of ensuring the sustainability of small businesses as an important component of the national economy is of particular importance. Small businesses are often at risk of losing their solvency, constantly fighting for their place among strong competitors. Therefore, financial potential management is an effective method of achieving strategic objectives, making small businesses more competitive and attractive to partners [1, 2]. Study object of the master's qualification work is the process of managing the financial potential of a small enterprise. Scope of research are the methods and tools for assessing, analysing and managing the financial potential of a small enterprise operating in the car service business, on the example of Ukrauto Radar LLC. Goal of research is to study the financial potential of a small car service enterprise, identify favourable and negative factors influencing its level, develop management solutions to improve the indicators on which the value of financial potential depends. To achieve this goal, the following tasks have been defined: to study the essence of the concept of financial potential of an enterprise and methods of its assessment, to analyze scientific works on this topic; to analyze the financial condition of the studied small enterprise Ukrauto Radar LLC; to apply a combined approach to assessing the financial potential of a small enterprise and to characterize the results obtained; to conduct a SWOT-analysis of the environment of Ukrauto Radar LLC and form a matrix of strategies; to perform an economic and mathematical modelling of the financial potential of an enterprise. The study contains a scientific novelty, which consists in improving the methodological approach to assessing the level of financial potential of a small enterprise in the car service sector. The model proposed in the paper takes into account all the necessary financial parameters, which makes it possible to assess the financial prospects of the enterprise. The practical significance of the work lies in the fact that the proposed methodology has been applied to the segment of small car service business in Ukraine, which will help to improve the efficiency of financial management. The master's thesis consists of three chapters. The first chapter describes the term «financial potential of an enterprise», reveals the essence of certain methods of assessing its level, reviews scientific sources and information on ways to manage financial potential. The financial statements of Ukrauto Radar, whose main activity is diagnostics, maintenance and repair of cars, for 2021-2024 are analysed. The results of the analysis showed a negative dynamics of absolute indicators of the enterprise's activity in 2022 and 2024 and some growth in 2023. As for the relative indicators of the financial condition, deviations from the norm were observed in the indicators of profitability, property status and business activity. At the same time, the general direction of fluctuations remained the same: the value decreased in 2022 and 2024, and increased in 2023. In the second chapter of the master's thesis, a SWOT-analysis of the business environment of Ukrauto Radar LLC was carried out, during which its opportunities and threats, as well as strengths and weaknesses of its activities in the market were assessed. Based on this analysis, a SWOT matrix was developed and a list of strategic proposals for further development of the enterprise was proposed, in particular: search for financing to improve the property status, diversification of the service package, use of innovations, etc. The article also uses three different approaches to perform economic modelling to determine the probability of bankruptcy for the selected enterprise. It is proved that the probability of going bankrupt in 2024 and in the near future is low. However, the company needs supervision due to a decline in its integral indicators. After the modelling, the article forecasts the amount of equity capital of Ukravto Radar LLC in 2025. The forecasting results showed a further increase in the level of equity, which leads to an increase in the level of financial potential. The final stage of the second section was the reflection of the results of the scientific work carried out within the framework of the study of the financial potential of small car service business in Ukraine under martial law, an assessment and comparison of the level of financial potential of small business in Ukraine in general and the studied car service enterprise in particular [5]. On the basis of practical calculations, the author shows the negative dynamics of the financial potential of Ukrainian business and proves the detrimental impact of the war on this indicator [6 p. 208]. In the third section, a study of the theoretical basis for managing the financial potential of enterprise is carried out. The attention is focused on the principles, compliance with which guarantees coordinated and effective work of managers to increase the financial potential and related economic parameters. The author proposes a system of factors that should be taken into account when regulating the level of financial potential, specifies a number of tasks, the implementation of which guarantees an increase in financial potential on the basis of optimisation of the structure of financial resources and improvement of financial results of an enterprise. The main part of the third section is the development and testing of design solutions aimed at optimising the value of financial indicators that affect the level of financial potential of Ukrauto Radar LLC. First, it is proposed to optimise costs and related processes. This decision is based on the identified negative impact of the growth of operating, administrative, sales costs, etc. The second management decision involves the introduction of an innovative and profitable car service. As a result, the economic consequences of the proposed solutions are calculated: the positive dynamics of growth of absolute and relative indicators affecting the financial potential of the enterprise is established.
Managing the financial potential of a small enterprise (on the example of Ukravto Radar LLC)
Keywords: 3.072.00.00; фінансовий потенціал; малий бізнес; методи оцінювання фінансового потенціалу; управління фінансовим потенціалом; показники фінансового стану; financial potential; small business; management; financial condition; development