Factor analysis as away of water quality assessment in the smolnik creek - Singovszká, Eva; Bálintová, Magdaléna (Національний університет "Львівська політехніка", 2012)
Багатоваріантні статистичні методи, включаючи факторний аналіз, успішно використовуються в гідрохіміі вже багато років. Мультиваріантні статистичні допуски дають змогу одержувати приховану інформацію з даних, які стосуються можливого впливу навколишнього середовища на якість води. Факторний аналіз дає змогу пояснити кореляцію між результати спостережень з точки зору закладених тут чинників, які немає можливості спостерігати безпосередньо. Представлено оцінку ризиків, пов’язаних з впливом навколишнього середовища. Ця оцінка зосереджена на аналізі якості поверхневих вод, пов’язаних з кислотним дренажем рудників (AMD), що утворюються у закинутих сульфатних рудниках Смолника (Словацька Республіка). Переповнені рудники Смолніка утворюють (AMD) з високою концентрацією металів і низьким значенням рН (близько 3_4) у результаті хімічного окислення сульфідів та інших хімічних процесів. Метою оцінки цих ризиків є внесок цього джерела забруднення у забруднення поверхневих вод і перевищення допустимих законодавством рівнів. Multivariate statistical methods including factor analysis have been used successfully in hydrochemistry for many years. Multivariate statistical approaches allow deriving hidden information from the data set about the possible influences of the environment on water quality. Factor analysis attempts to explain the correlations between the observations in terms of the underlying factors, which are not directly observable. The paper deals with environmental risk assessemnt focused on evaluation of the surface water The paper deals with environmental risk assessemnt focused on evaluation of the surface water quality relate to acid mine drainage (AMD) producing from abandoned sulphide mine in Smolnik (Slovak Republic).Overflowed mine Smolnik produces AMD with high metal concentrations and low value of the pH (about 3-4) as a result of chemical oxidation of sulphides and other chemical processes. The aim of risk assessement is to find a contribution of the polution source on contamination of surface water and sediment over legislative limits.
Keywords: кислотний дренаж рудників; оцінка ризику; факторний аналіз; важкі метали; acid main drainage; risk assessment; factor analysis; high metal