Дані в журналістських розслідуваннях: специфіка роботи з джерелами та вплив на політичну ситуацію - Горват, Анастасія Віталіївна; Horvat, Anastasiia (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Метою роботи було дослідити роль відкритих даних у сучасній журналістиці розслідувань, виявити специфіку методів аналізу інформації та з’ясувати масштаб впливу журналістських розслідувань на політичні та суспільні процеси. Уданійбакалаврськійроботіпредставленітеоретичніпідходидоаналізу відкритих данихужурналістиці,дослідженоісторіюрозвиткуцьогонапрямку, описано ключові методи та інструменти, які використовують розслідувачі. Окрему увагу приділено практичній частині, яка базується на аналізі діяльності двох провідних українських розслідувальних редакцій — Bihus.Info та «Схеми». Проаналізовано їхню історію, команду, найрезонансніші розслідування, еволюцію стилю та методів, а також протидію, з якою вони стикаються. Розкрито роль журналістських розслідувань, побудованих на відкритих даних, у зміцненні громадянського суспільства, формуванні політичної відповідальності та трансформації державних інституцій. Показано, що сучасна розслідувальна журналістика в Україні виступає як інструмент публічного контролю та чинник тиску на владу. Особливий акцент зроблено на журналістських розслідуваннях як новому типі правового й етичного впливу в умовах війни, постійної турбулентності та боротьби за прозорість.

The aim of the thesis was to explore the role of open data in contemporary investigative journalism, identify the specifics of data analysis methods, and examine the impact of such investigations on political and social processes. This bachelor’s thesis presents theoretical approaches to the analysis of open sources in journalism, examines the historical background of this practice, and outlines key methods and tools employed by investigative journalists. Special attention is paid to the practical part, which analyzes the work of two leading Ukrainian investigative media — Bihus.Info and «Schemes». The study covers their history, team structure, the most high-profile investigations, evolution of style and techniques, and the resistance they face. The paper reveals the role of data-driven journalism in strengthening civil society, fostering political accountability, and transforming state institutions. It demonstrates that investigative journalism in Ukraine functions as a mechanismofpublic oversight and a driver of governmental transparency. Particular emphasis is placed on its importance in times of war, social turbulence, and the ongoing struggle for openness and truth.
Data in investigative journalism: specifics of working with sources and impact on the political situation
Keywords: 6.061.00.00; журналістські розслідування; дані; відкриті джерела; OSINT; Big Data; штучний інтелект; верифікація; метадані; реєстри; фактчекінг; інформаційна безпека; супутникові знімки; корупція; конфлікт інтересів; приватність; етичні норми; правові аспекти; громадський контроль; 5 цифрові інструменти; ЗМІ; медіа; Bellingcat; OCCRP; Pandora Papers; Bihus.Info; Схеми; візуалізація; міжнародна співпраця; суспільний інтерес; цифровізація; декларації; аналітика; скрайпінг; фінансова прозорість; мультимедійність; суспільна думка; документальні докази; розслідувальна журналістика; медіаграмотність; цензура; маніпуляції; публічні дані; кібербезпека; репутація журналіста; міждисциплінарність. Використані джерела 1. Bergh; H. de. Investigative Journalism.– London : Routledge; 2008.– 352 p. 2. Carson; A.; Farhall; K. Data journalism and the regrowth of investigative reporting // Journalism.– 2021.– Vol. 22(2).– P. 262–278. 3. Higgins; E. WeAreBellingcat: Global Crime; Online Sleuths; and the Bold Future of News.– London : Bloomsbury; 2021.– 288 p. 4. Holtz-Bacha; C. Political Journalism Today.– London : Routledge; 2017.– 256 p. 5. Kapuscinski; R. The Soccer War.– London : Granta Books; 1992.– 240 p; investigative journalism; data; open sources; OSINT; Big Data; artificial intelligence; verification; metadata; registries; fact-checking; information security; satellite imagery; corruption; conflict of interest; privacy; ethical standards; legal aspects; public oversight; digital tools; mass media; media; Bellingcat; OCCRP; Pandora Papers; Bihus.Info; Schemes; visualization; international cooperation; public interest; digitalization; declarations; analytics; scraping; financial transparency; multimedia; public opinion; documentary evidence; 7 investigative reporting; media literacy; censorship; manipulation