Ідеологічний чинник у формотворчій основі українського храмобудування - Гнідець, Р. Б. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2004)
Розглядається ідеологічне вираження архітектури української церкви як аспекту творення підґрунтя для виявлення ознак та особливостей храмобудування, що розкривають їх українську ідентичність. Розглядаються також і ті чужинецькі ідеологічні нашарування, які їх применшували або взагалі намагалися усунути.