Прокурор в кримінальному процесі - Шульган, Ірина Іванівна (Національний університет "Львівська політехніка", 2020)
У дисертації викладено теоретичні положення та науково обґрунтовано рекомендації щодо діяльності прокурора в кримінальному процесі. Досліджено ґенезу нормативно-правового регулювання діяльності прокурора в кримінальному процесі, а також визначено методологічні підходи до наукового дослідження діяльності прокурора в кримінальному процесі. Проаналізовано поняття та види функцій, повноваження прокурора в кримінальному процесі. Розглянуто особливості юридичної відповідальності прокурора за порушення норм кримінального процесуального законодавства. Проаналізовано міжнародне співробітництво прокурора в кримінальному процесі, а також зарубіжний досвід діяльності прокурора в кримінальному процесі. Розроблено пропозиції щодо удосконалення законодавчого регулювання діяльності прокурора в кримінальному процесі. Проведений аналіз дозволив запропонувати: запровадити єдину термінологію у різних нормативно-правових актах; розробити «досьє прокурора», в якому окрім загальних відомостей про прокурора має бути інформація про рішення, що стали підставою для винесення рішень міжнародними судовими установами, якими встановлено порушення Україною міжнародно-правових зобов’язань; відмовитися від використання статистичних показників в органах прокуратури, як основного критерію оцінювання діяльності процесуального керівника у кримінальному провадженні; запровадити автоматичний розподіл кримінальних проваджень між слідчими та прокурорами на стадії досудового розслідування, що дасть можливість ефективно забезпечити прозорість та неупередженість в цьому питанні та усуне можливість впливу керівників прокуратури та органу досудового розслідування; створити централізовану систему рекомендацій для прокурорів замість існуючого масиву методичних документів, які є несистематизованими, що у свою чергу ускладнює їх застосування. В диссертации изложены теоретические положення и научно обоснованы рекомендации по деятельности прокурора в уголовном процессе. Исследована генеза нормативно-правового регулирования деятельности прокурора в уголовном процессе, а также определены методологические подходы к научному исследованию деятельности прокурора в уголовном процессе. Проанализированы понятия и виды функций, пюлномочия прокурора в уголовном процессе. Рассмотрено особенности юридической ответственности прокурора за нарушение норм уголовного процессуального законодательства. Проанализированы международное сотрудничество прокурора в уголовном процессе, а также зарубежный опыт деятельности прокурора в уголовном процессе. Разработаны предложения по совершенствованию законодательного регулирования деятельности прокурора в уголовном процессе. Проведенный анализ позволил предложить: ввести единую терминологию в различных нормативно-правовых актах; разработать «досье прокурора», в котором кроме общих сведений о прокуроре должна быть информация о решении, послуживших основанием для вынесення решений международными судебными учреждениями, которыми установлено нарушение Украиной международно-правовых обязательств; отказаться от использования статистических показателей в органах прокуратуры, как основного критерия оценки деятельности процессуального руководителя в уголовном производстве; ввести автоматическое распределение у головных производств между следователями и прокурорами на стадии досудебного расследования, что позволит эффективно обеспечить прозрачность и беспристрастность в этом вопросе и устранит возможность влияния руководителей прокуратури и органа досудебного расследования; создать централизованную систему рекомендаций для прокуроров вместо существующего массива методических документов, которые являются несистематизированными, что в свою очередь затрудняет их применение.
Прокурор в уголовном процессе
Prosecutor in criminal proceedings
Keywords: прокурор; кримінальний процес; функції прокурора; повноваження прокурора; процесуальне керівництво досудовим розслідуванням; кримінальна процесуальна діяльність; прокурор; уголовный процесс; функции прокурора; полномочия прокурора; процесуальное руководство досудебным расследованием; уголовное процессуальная деятельность; 343.163(477) (043.3)