Кримінологічне забезпечення оперативно-розшукової діяльності - Якимова, С. В. (Видавництво Львівської політехніки, 2016)
Оперативно-розшукову діяльність розглянуто як один з найдієвіших механізмів протидії злочинам в Україні. В умовах гуманізації суспільного буття й юридичних практик, виникла нагальна потреба у зміні підходів до ефективної організації оперативно-розшукової діяльності, а також у забезпеченні її комплексного наукового супроводу. Демократизація цього виду юридичної практики сприяє розвитку можливостей щодо розширення змісту та обсягу інформації, що можна використати для вирішення завдань оперативно-розшукової діяльності. Оперативно-розшукова діяльність передбачає отримання інформації, її нагромадження, опрацювання, аналіз, узагальнення та застосування відповідних заходів. Однак, як засвідчує практика, суб’єкти оперативно-розшукової діяльності, здебільшого зосереджені на пошуку відповідної інформації. Натомість її систематизація, а тим більше аналітичне опрацювання належно не здійснюється. Такий стан справ істотно знижує ефективність використання сил та засобів оперативно-розшукової діяльності. Запровадження належного кримінологічному супроводу сприятиме удосконаленню аналітичної ланки в системі оперативно-розшукової діяльності. Узагальнено, що кримінологічний супровід оперативно-розшукової діяльності – це комплексне використання кримінологічних засобів з метою покращення реалізації завдань оперативно-розшукової діяльності. Кримінологічні засоби найефективніше можна реалізувати у площині інформаційно-аналітичного забезпечення щодо виявлення, розкриття та запобігання злочинам. Запропоновано до переліку кримінологічних засобів, які сприятимуть удосконаленню оперативно-розшукової діяльності, зарахувати: кримінологічну характеристику злочинів; кримінологічний портрет злочинця; віктимологічну характеристику, коли збирання інформації про злочинця здійснюється у напрямку від потерпілого; кримінологічне прогнозування, за результатами якого доцільно вирішувати питання про можливість постановки особи на оперативно-профілактичний облік тощо. Обґрунтовано, що найкомплексніше й найпродуктивніше кримінологічні засоби можна використати для вирішення завдань оперативно-розшукової профілактики. В статье рассматривается оперативно-розыскная деятельность как один с наиболее действенных механизмов борьбы с преступностью в Украине. В условиях гуманизации общественного бытия и юридических практик возникла острая необходимость в изменении подходов к эффективной организации оперативно-розыскной деятельности, а также обеспечении ее комплексного научного сопровождения. Демократизация данного вида юридической практики способствует развитию возможностей касающихся развития содержания и объема информации, которая может использоваться для решения задач оперативно-розыскной деятельности. Оперативно-розыскная деятельность предполагает получение информации, ее накопление, обработку, анализ, обобщение и применение соответствующих мер. Однако, как свидетельствует практика, субъекты оперативно-розыскной деятельности, в основном сконцентрированы на поиске соответствующей информации. В то время как систематизация, и тем более аналитическая обработка надлежащим образом не осуществляется. Такой подход наносит существенный вред эффективности использования сил и средств оперативно-розыскной деятельности. Организация надлежащего криминологического сопровождения будет способствовать развитию аналитического звена в системе оперативно-розыскной деятельности. Обобщено, что под криминологическим сопровождением следует понимать комплексное использование криминологических средств в целях решения задач оперативно-розыскной деятельности. Реализация криминологических средств наиболее эффективна в плоскости информационно-аналитического обеспечения выявления, раскрытия и предотвращения преступлений. Предложено в перечень криминологических средств, которые будут способствовать усовершенствованию реализации оперативно-розыскной деятельности, включить: криминологическую характеристику преступлений; криминологический портрет преступника; виктимологическую характеристику, когда сбор информации о преступнике осуществляется в направлении “от потерпевшего”; криминологическое прогнозирование, за результатами которого целесообразно решать вопрос о возможности постановки лица на оперативно-профилактический учет прочее. Обосновано, что наиболее комплексно и продуктивно криминологические средства могут быть использованы для решения задач оперативно-розыскной профилактики. Article operatively-search activity is regarded as one of the most effective mechanisms for combating crime in Ukraine. In terms of the humanization of social life and legal practice, there is an urgent need to change the approach to the efficient organization of operational activities and to ensure its integrated scientific support. Democratization of this type of legal practice promotes opportunities to expand the content and scope of information that can be used to solve problems of operational activities. Operatively-search activity involves obtaining information, its storage, processing, analysis, synthesis and application of appropriate measures. However, as practice shows, the subjects of operational activities, mainly focused on finding relevant information. Instead of ordering, and the more analytical processing is not properly carried out. This situation significantly reduces the efficiency of forces and means of operational activities. Introduction Criminological proper maintenance will help to improve the analytical link in the system of operational activities. Generalized that criminological support operational activities – a comprehensive criminological use tools to improve the objectives of operational activities. Criminological equipment can be effectively implemented in the plane of information and analytical support to identify, detection and prevention of crime. Proposed to the list of criminological measures that contribute to the improvement of operational activities, attribute, criminological characteristics of crimes; criminological portrait offender; victimological characteristics when gathering information about the offender carried out in the direction of the victim; criminological forecasting, based on which it is advisable to decide on the possibility of setting a person on account of operational and preventive others. Proved the most complex and productive criminological tools can be used to solve problems of operational prevention.
Криминологическое обеспечение оперативно-розыскной деятельности
Criminological ensuring of operational and investigativ activities
Keywords: оперативно-розшукова діяльність; інформаційне забезпечення; кримінологічна характеристика; кримінологічний портрет; аналітична діяльність; запобігання злочинам; оперативно-розыскная деятельность; информационное обеспечение; криминологическая характеристика; криминологический портрет; аналитическая деятельность; предотвращение преступлений; operatively-search activity; information; criminological characteristics; criminological portrait; analytical work; preventing crime