Виявлення сучасних тенденцій антропогенної трансформації природних ландшафтів засобами ГІС - Дарчук, Костянтин; Darchuk, Konstantin (Видавництво Львівської політехніки, 2019)
Розкрито прикладні особливості використання даних дистанційного зондування та геоінформаційних систем при здійсненні моніторингу земельних ресурсів прилеглої до м. Чернівці території. Використано геоінформаційний підхід на всіх стадіях обробки аеро- та космічних зображень. Адаптовано загальні принципи топографічного дешифрування даних ДЗЗ при виявленні змін у землекористуванні приміських територій. Виявлено основні тенденції подальшого територіального розвитку обласного центру.

The article describes the application features of the use of remote sensing data and geoinformation systems for monitoring the land resources adjacent to Chernivtsi. A geoinformation approach was used at all stages of aerospace image processing. The general principles of topographic decryption of the data of the SIR were adapted when detecting changes in the land use of suburban territories. The basic tendencies of the further territorial development of the regional center are revealed.
Detection of modern tendency of anthropogenic transfer-mation of natural landscapes by GIS
Keywords: геоінформаційне картографування; земельні ресурси; землекористування; дані дистанційного зондування землі; дешифрування; geoinformation mapping; land resources; land use; remote sensing data; decryption; 911.2; 528.8