Проєктування та імплементація інформаційної системи надання рекомендацій людям з психічними відхиленнями - Захарчук, Марко; Басюк, Тарас; Zakharchuk, Marko; Basyuk, Taras (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Розроблено методологічне підґрунтя, здійснено проєктування та імплементацію інформаційної системи надання рекомендацій людям із психічними відхиленнями. Проаналізовано основні способи використання інформаційних технологій у галузі психічного здоров’я. У результаті виявлено, що мобільні пристрої, за використання на них певного програмного забезпечення, здатні істотно зменшити кількість візитів до кваліфікованих спеціалістів, що дає змогу зробити терапію психічних захворювань значно доступнішою для людей з обмеженими часовими чи матеріальними ресурсами. Автори здійснили проєктування інформаційної системи із використанням структурного підходу та моделі проєктування Data Flow Diagrams (DFD): розроблено контекстну діаграму інформаційної системи та виконано декомпозицію її головного процесу, з метою наочної демонстрації способів перетворення вхідної інформації на вихідну. Описано особливості методу прийняття рішень – дерева рішень, що використовується в інформаційній системі. Наведено функціональне призначення та відображено алгоритм роботи, поданий у вигляді мережі Петрі, а також таблиці позицій та переходів цієї мережі, необхідні для кращого розуміння принципів роботи системи. Проаналізовано програмні засоби, що дають змогу досягти цілей, поставлених під час конструювання системи. Здійснено верифікацію роботи, наведено скріншоти програмних вікон системи та описано наповнення основних сторінок.

The authors of the article have developed methodological grounds, designed and implemented an information system to provide recommendations to people with mental disorders. The analysis of the main ways of using information technology in mental health treatment has resulted in the finding that mobile devices with certain software can significantly reduce the number of visits to qualified specialists, which make mental health therapy much more accessible to people with limited time or material resources. The authors have designed the information system using a structural approach and design model Data Flow Diagrams (DFD). They have also developed a context diagram of the information system and decomposed its main process to demonstrate ways to convert input into output. The authors have described the features of the decision-making method - the decision tree used in the information system. The functional purpose and the algorithm of work have been presented in the form of a Petri net, also the authors have specified on the tables of positions and transitions of this network for a better understanding of system principles. The analysis of software tools has been done that allows us to achieve the set goals in designing the system. Verification of work has been carried out which is proved in screenshots of program windows of the system and contents of the main pages has also been described.
Designing and implementation of the information system for providing recommendations to people with mental disorders
Keywords: інформаційні технології; психічні відхилення; діаграма потоків даних (DFD); дерево рішень; information technology; mental disorders; data flow diagram (DFD); decision tree; 004.9; 159.97