Синтез та властивості гідрогелів, отриманих у присутності дрібнодисперсних (бі)металевих частинок - Дудок, Г. Д.; Семенюк, Н. Б.; Дзяман, І. З. (Видавництво Львівської політехніки, 2013)
Синтезовано гідрогелеві композити на основі 2-гідроксіетилметакрилату з полівінілпіролідоном, наповнених дрібнодисперсними (бі)металевими частинками і досліджено їхні фізико-механічні властивості. Досліджено вплив природи наповнювача, складу вихідної композиції на властивості композиційних матеріалів. Встановлено, що (бі)металеві частинки виконують функцію (феро)магніточутливого наповнювача та ініцітора полімеризації. Hydrogel composits, based on 2-hydroxyethyl methacrylate with polyvinyl pyrrolidone and filled with atomized (bi)metallic particles are synthesized and their physical and mechanical properties are studied. The influence of the filler nature, the structure of the original composition on the properties of composite materials are researched. It has been determined that the bimetallic particles function as a (ferro)magneto filler and as an initiator of polymerization.
Keywords: полівінілпіролідон; 2-гідроксіетилметакрилат; кополімеризація; гідрогель; біметалеві частинки; феромагнітний наповнювач; polyvinyl pyrrolidone; 2-hydroxyethyl methacrylate; copolymerization; hydrogel; bimetallic particles; ferromagnetic filler