Реляційна картографія і приклад її застосування для отримання нових знань - Чабанюк, Віктор; Дишлик, Олександр; Chabaniuk, Viktor; Dyshlyk, Oleksandr (Видавництво Львівської політехніки, 2019)
У статті повідомляється про нову картографічну науку – Реляційну картографію. З цією метою коротко описуються її три основні компоненти: 1) область досліджень, 2) методологія (сукупність узгоджених методів) накопичення нових знань про область досліджень, 3) сукупність знань про цю область. У якості прикладу застосування Реляційної картографії описується процес отримання знань про так звану Атласну гео-інформаційну модель (АГІМ), яка може використовуватися для створення Атласної гео-інформаційної системи (АГІС) керування сталим розвитком України за допомогою індикаторів стану матеріальної культурної спадщини регіону.

The article informs about a new cartographic science - Relational cartography. Three main components are briefly described for that purpose: 1) a domain of inquiry, 2) a methodology (a coherent collection of methods), for the acquisition of new knowledge within the domain as well as utilization of the knowledge for dealing with problems relevant to the domain, and 3) a body of knowledge regarding the domain. As an example, the use of Relational cartography describes the process of obtaining knowledge about so-called Atlas Geo-Information Model (AGIM), which can be used to create the Atlas Geo-Information System (AGIS) for sustainable development of Ukraine with the help of state indicators of the material cultural heritage of the region.
Relational cartography and an example of its use for gaining new knowledge
Keywords: Реляційна картографія; Концептуальні каркаси; Каркаси рішень; Атласна геоінформаційна мо-дель і система (АГІМ і АГІС); Relational cartography; Conceptual framework; Framework solutions; Atlas GeoInformation Model and System (AGIM and AGIS); 598.91