До питання про злочинну організацію як форму співучасті - Крижановський, Анатолій; Kryzhanovskyy, A. (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
Стаття присвячена характеристиці злочинної організації як форми співучасті. Організована злочинність – це негативне соціальне явище, яке породжене суспільними відносинами, що виникають у результаті людської діяльності. У чинному КК України злочинна організація знайшла вияв як найбільш небезпечна форма. Потреба у визначенні цієї форми співучасті, її типових та специфічних ознак викликано передусім стрімким зростанням організованої злочинності. Злочинна організація – це об’єднання людей, в якому найбільше виявляються анти суспільні колективні настрої. У такому утворенні осіб налагоджуються сталі зв’язки, що набувають організаційних форм, формується згуртоване співтовариство, метою якого є заняття злочинною діяльністю. Варто зауважити, що науці кримінального права вже упродовж тривалого часу відома злочинна організація як форма співучасті, однак вчені або розглядали її як різновид організованої групи або ж виділяли як самостійну форму співучасті. Законодавець вже давно відображає злочинну організацію в Особливій частині як самостійні склади кримінального правопорушення, що стало причиною незначної практики їх застосування та майже цілковитої не розробленості кримінально-правового аспекту цієї проблеми. На жаль, встановлення та вивчення змісту й ознак поняття «злочинна організація» не отримало належної уваги серед наукового середовища. З урахуванням аналізу категорій стійкості та згуртованості, деякі науковці радять вилучити з закону про кримінальну відповідальність поняття «злочинна організація», адже, на їхню думку, встановити жодних відмінностей між нею та організованою групою майже неможливо. У юридичній літературі існує думка, що потрібно внести до закону про кримінальну відповідальність два нових терміни – це «злочинна діяльність» та «організована злочинна діяльність». Таким чином, з’являється можливість виділити такі рівня співучасті, як співучасть у злочині й співучасть в організованій злочинній діяльності. При цьому поняття «злочинна діяльність» пропонується науковцями для визначення організованої групи. Також це поняття використовується в тексті деяких статей КК України, одна зміст цього терміна визначений не був. У психологічній науці категорія «діяльність» у загальних рисах визначається як усвідомлене виявлення людської активності. На відміну від одноразового вияву останньої, яким є вчинок (дія), діяльність – це система пов’язаних між собою єдиною потребою, метою і послідовністю дій, вчинків, операцій, менших за обсягом дій. Злочинна діяльність розглядається вченими як система умисних цілеспрямованих неодночасних дій учасників злочинної організації, підпорядкованих єдиній меті − забезпеченню вчинення злочинів. Констатовано, що кримінального-правовій доктрині протягом тривалого часу відома розглядувана форма співучасті, утім правознавців або бачили таке формування в якості одного з різновидів організованої групи, або ж виокремлювали її як окрему форму співучасті. Деякі автори взагалі мають сумніви стосовно доцільності існування такого інституту. У зв’язку з цим виникає багато проблем щодо суті й змісту поняття злочинної організації та її основних ознак, що породжує безперервні дискусії серед вчених.

The article is devoted to the characterization of a criminal organization as a form of complicity. Organized crime is a negative social phenomenon that is caused by social relations that arise as a result of human activity. In the current Criminal Code of Ukraine, the criminal organization has found expression as the most dangerous form. The need to define this form of complicity, its typical and specific features is caused primarily by the rapid growth of organized crime. A criminal organization is an association of people in which anti-social collective sentiments are most pronounced. In this formation of persons, stable connections are established, which acquire organizational forms, and a cohesive community is formed, the purpose of which is to engage in criminal activity. It is worth noting that the science of criminal law has long known the criminal organization as a form of complicity, but scholars have either considered it as a kind of organized group or singled out as an independent form of complicity. The legislator has long portrayed the criminal organization in the Special Part as independent components of a criminal offense, which has led to little practice in their application and almost complete underdevelopment of the criminal law aspect of this problem. Unfortunately, the establishment and study of the content and features of the concept of "criminal organization" has not received due attention among the scientific community. Given the analysis of the categories of resilience and cohesion, some scholars advise removing the concept of "criminal organization" from the law on criminal responsibility, because, in their opinion, it is almost impossible to establish any differences between it and an organized group. There is an opinion in the legal literature that two new terms should be included in the law on criminal liability - "criminal activity" and "organized criminal activity". Thus, it is possible to distinguish such levels of complicity as complicity in crime and complicity in organized crime. The concept of "criminal activity" is proposed by scientists to define an organized group. Also, this concept is used in the text of some articles of the Criminal Code of Ukraine, one meaning of this term was not defined. In psychological science, the category of "activity" is generally defined as the conscious manifestation of human activity. Unlike the one-time manifestation of the latter, which is an act (action), an activity is a system of interconnected common needs, goals and sequences of actions, deeds, operations, smaller in scope. Criminal activity is considered by scientists as a system of intentional purposeful non-simultaneous actions of members of a criminal organization, subordinated to a single goal - to ensure the commission of crimes. It was stated that the criminal law doctrine has long known this form of complicity, but jurists either saw this formation as one of the varieties of an organized group, or singled it out as a separate form of complicity. Some authors have doubts about the feasibility of such an institution. As a result, there are many problems with the nature and content of the concept of criminal organization and its main features, which gives rise to constant debate among scientists.
On the question of criminal organization as a form of compatibility
Keywords: співучасть; злочинна організація; закон; покарання; злочин; complicity; criminal organization; law; punishment; crime; 342.9 (477)