Використання сучасного програмного забезпечення для визначення дирекційних кутів орієнтирних напрямів - Кравець, Т.; Полець, О.; Пащетник, В.; Kravets, T.; Polets, O.; Paschetnik, V. (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
Мета статті – оцінити точність способу визначення дирекційних кутів орієнтирних напрямків за допомогою апаратури споживачів супутникових навігаційних систем. У сучасних умовах є кілька основних способів визначення дирекційних кутів для прив’язки, проте з розвитком навігаційної апаратури у військах і у зоні бойових дій, зокрема, все частіше використовують координатний спосіб визначення дирекційних кутів. Точність і доцільність цього способу на належному рівні не вивчені й потребують польових досліджень, які і виконано в ході експерименту. Методика. Дослідження здійснено на основі аналізу наявних літературних джерел із цієї тематики та практичного застосування координатного способу визначення дирекційних кутів. Проведено експериментальні дослідження здійснення прив’язки координатним способом за допомогою навігаційної апаратури без перешкод, які б заважали проходженню супутникових сигналів, та з перешкодами, на основі яких зроблено висновки. Здійснено порівняння отриманих результатів з еталонними даними та з визначенням дирекційних кутів іншими способами, враховано точність та особливості виконання. Результати. Досліджено теоретичні, методичні та практичні проблеми використання ПАК “Кропива”, “Укроп” та “Базальт-М” у військах для визначення дирекційного кута координатним способом. Для оцінювання точності визначення дирекційних кутів координатним способом виконано експеримент. Визначено координати на пунктах Державної (ДГМ) та спеціальної геодезичних мереж (СГМ). За результатами вимірювань координат точок розраховано дирекційні кути між пунктами ДГМ та СГМ. Отримані дирекційні кути порівнювали з розрахованими дирекційними кутами, які отримані за координатами пунктів із каталогу координат геодезичних пунктів. За підсумковими розходженнями розрахували СКП та серединні похибки отримання дирекційних кутів координатним способом. Результати виконаних експериментів та аналіз інформації із відкритих джерел підтвердили, що точність визначення дирекційних кутів координатним способом залежить від точності визначення координат та відстані між точками, координати яких знаходять за допомогою приладів СНС. Прилади СНС, які є на озброєнні в РВіА, дають змогу використовувати координатний спосіб для визначення дирекційних кутів орієнтирних напрямів під час топогеодезичної підготовки за умови, якщо відстань між точками не менша за 400–500 м, а СКП визначення прямокутних зональних планових координат за допомогою приладів СНС не перевищує 3–5 м. Наукова новизна полягає в активному застосуванні сучасних засобів супутникових навігаційних систем (СНС) та програмних засобів у зоні проведення ООС, що забезпечують упровадження принципово нових засобів координатних визначень та пришвидшують виконання робіт. За підсумками експерименту можна зробити висновок, що точність орієнтування переважно залежить від точнісних характеристик СНС та кількості супутників, які перебувають у полі зору СНС. У разі використання СНС із СКП до 1 м відстань між точками можна істотно зменшити. Практичне значення. На основі аналізу середньоквадратичного відхилення з використанням навігаційної апаратури та порівняння щодо каталогу координат геодезичних пунктів розроблено рекомендації стосовно використання командирам підрозділів тактичного рівня. Виокремлено часові особливості застосування навігаційної апаратури та визначено необхідну відстань між точками, їх вплив на точність визначення дирекційного кута координатним способом. З’ясовано, коли найдоцільніше застосувати навігаційну апаратуру для прив’язки. Результати дослідження сформульовано для командирів підрозділів, які за їх допомогою можуть ефективніше виконувати поставлені бойові завдання.

The purpose of the article is to evaluate the accuracy of the method of determining the grid azimuth using the equipment of consumers of satellite navigation systems. Todays, there are several ways to determine the grid azimuth for topogeodetic references. However, due to the development of navigation equipment in the military and in the joint force operation, artillerists use the coordinate method of determining the grid azimuth more and more often. The accuracy and expedience of the method has not been studied yet and requires field research. So, we have already obtained dates as a result of the experiment. Method. The researches have been based on the analysis of available literature sources in this topic and the practical using of the coordinate method for calculates the grid azimuth. The experiment has been carried out to execute topogeodetic survey using GNSS without obstacles to receive GPS-signals and with obstacles one. The conclusions have been based on the results of the experiment and they have been compared with the standart datas and with the other methods. Also the accuracy has been calculated. Results. It has been researched teoretical, methodological and practical problems of using software “Kpopyva”, “Ukrop” and hardware “Bazalt-M” in the army for determining of the grid azimuth by the coordinate method. The experiment has been performed for estimate of accuracy determining of grid azimuth by the coordinate method. The measurements have been performed on the points of the geodetic network. The grid azimuths have been calculated by the datas of the measurements. The calculated grid azimuths have been compared with references datas which have been obtained from catalog of coordinates of geodetic points. The mean squared errors and mean errors by coordinate method have calculated as coordinate differences. The results of experiment and analysis of information open sources have confirmed, that the accuracy of determining the grid azimuths by coordinate method depends from the accuracy of determining coordinates and the distances between points, the coordinates of which have been determined by GNSS. The GNSS, which use in Field Artillery, are providing to use the coordinate method for determining of the grid azimuth onto landmarks for topogeodetic support. If the distance between the points will not less than 400–500 meters and the mean squared of the determining coordinates won’t exceed 3–5 meters, the coordinate method uses. The scientific novelty consist in the researching of the fundamentally new conditions of the use of GNSS and the software in the Joint Force Operation, which provide the necessary accuracy of determining grid azimuth, reduce time for executing, and also it can be the alter method. Practical meaning. The recommendations for using GNSS by tactical level commanders have been developed. The recommendations were based on the analysis of the mean errors of the using of GNSS and comparison of the results with datas of the catalog of coordinates of geodetic points.
Use of modern software to determine grid azimuth
Keywords: навігаційна апаратура; дирекційний кут; Державна геодезична мережа; координати; програмне забезпечення; геодезичний пункт; navigation equipment; directional angle; state geodetic network; coordinates; software; geodetic point; 623