Розроблення технологічного процесу оброблення деталі "Кожух ТМБ 01-07". Річна програма випуску – 1 100 шт. - Зінько, Андрій Володимирович; Zinko, Andrii Volodymyrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Бакалаврська робота складається з 85 сторінок, містить 10 рисунків, 12 таблиць, 4 додатки. Робота присвячена розробці технологічного процесу виготовлення деталі «Кожух ТМБ 01-07» із застосуванням сучасних методів обробки та відповідного технологічного оснащення. У процесі виконання дослідження здійснено детальний аналіз конструкції виробу, з урахуванням вимог до точності, шорсткості поверхонь, а також забезпечення оптимальних умов обробки. Об’єктом дослідження у даній роботі є технологічний маршрут виготовлення деталі «Кожух ТМБ 01-07», яка призначена для застосування у відповідальних вузлах технічного обладнання. Її конфігурація та конструктивні особливості вимагають ретельного підходу до проектування технологічного процесу, з урахуванням вибору оптимальних методів обробки, типу обладнання, інструменту та режимів різання. Метою роботи є розроблення технології виготовлення зазначеної деталі, що включає побудову повного технологічного маршруту її обробки, проєктування пристрою для фрезерної операції з числовим програмним керуванням (ЧПК), а також формування необхідного пакета технологічної документації. Особлива увага приділяється питанням досягнення високої точності при мінімальних витратах часу на операції, а також забезпеченню стабільної якості оброблених поверхонь. У межах роботи розглянуто предмет дослідження — деталь «Кожух ТМБ 01-07», для якої проведено аналіз конструкції на предмет технологічності, що дозволило виявити вузли, які можуть викликати труднощі в процесі виготовлення. Проведено аналіз оброблюваних поверхонь, визначено їх функціональне призначення, що стало основою для вибору баз та побудови технологічного маршруту. На основі результатів аналізу розроблено послідовність обробки, яка забезпечує досягнення необхідних параметрів точності та чистоти поверхні. Проєктування технологічного процесу включало вибір заготовки, визначення припусків на обробку, розрахунок режимів різання, вибір інструментів і обладнання. Зокрема, акцент зроблено на операції фрезерування з ЧПК, яка передбачає використання спеціального оснащення для надійного закріплення деталі під час обробки. У рамках проєкту виконано проєктування конструкції пристрою для оброблення чистових баз, який забезпечує стабільне положення деталі та підвищує точність виконання операції. Особливістю розробленого пристрою є універсальність, надійність фіксації деталі та зручність у користуванні, що позитивно впливає на час підготовчо-завершальних операцій. У конструкторському розділі представлено повний комплект креслень розробленого пристрою, а також здійснено його перевірку на відповідність вимогам технічної безпеки та ергономіки. Крім того, наведено розрахунки на міцність основних елементів пристрою, з урахуванням можливих навантажень, які виникають під час фрезерування. Економічний розділ бакалаврської роботи включає аналіз доцільності впровадження запропонованого технологічного процесу у серійне виробництво. Проведено розрахунки основних техніко-економічних показників, таких як трудомісткість, собівартість виготовлення деталі, кількість обслуговуючого персоналу, термін окупності впровадження нового технологічного оснащення. Результати економічної оцінки свідчать про ефективність запропонованих рішень, які сприяють зниженню витрат виробництва та підвищенню конкурентоспроможності продукції. У розділі «Охорона праці» розглянуто питання безпеки при виконанні фрезерних робіт з ЧПК, визначено можливі виробничі ризики та розроблено заходи щодо їх мінімізації. Зокрема, запропоновано низку рішень щодо оптимізації умов праці: покращення вентиляції, освітлення, організації робочого місця, застосування засобів індивідуального захисту. Розглянуто нормативно-правову базу, яка регулює правила безпеки праці, та вимоги до захисту оператора від дії шкідливих факторів, таких як шум, вібрація, мікрочастинки стружки тощо. Графічна частина бакалаврської роботи містить комплект креслень, який включає: 3D модель деталі «Кожух ТМБ 01-07», креслення заготовки, ескізи з обробки окремих поверхонь, креслення пристрою, а також карти технологічних налагоджень. Наведені креслення створені з урахуванням актуальних стандартів ЄСКД і призначені для використання у виробничому процесі. У додатках подано повний комплект технологічної документації, що включає маршрутну карту, операційні карти, карти ескізів, специфікацію та інші супровідні документи, необхідні для організації обробки деталі на виробництві. Надана інформація може бути використана як основа для впровадження технологічного процесу у виробничі умови підприємства. Отже, бакалаврська робота комплексно охоплює усі етапи створення ефективного технологічного процесу виготовлення деталі «Кожух ТМБ 01-07». Представлені у роботі розрахунки, креслення, аналітичні висновки та технологічні рішення підтверджують актуальність обраної теми та практичну цінність запропонованих розробок.

The bachelor's thesis consists of 85 pages, contains 10 figures, 12 tables, 4 appendices. The work is devoted to the development of a technological process for manufacturing a part "TMB 01-07 Casing" using modern processing methods and appropriate technological equipment. In the process of conducting the research, a detailed analysis of the product design was carried out, taking into account the requirements for accuracy, surface roughness, as well as ensuring optimal processing conditions. The object of research in this work is the technological route for manufacturing a part "TMB 01-07 Casing", which is intended for use in critical components of technical equipment. Its configuration and design features require a careful approach to the design of the technological process, taking into account the choice of optimal processing methods, type of equipment, tool and cutting modes. The purpose of the work is to develop a manufacturing technology for the specified part, which includes building a complete technological route for its processing, designing a device for milling operations with numerical program control (CNC), as well as forming the necessary package of technological documentation. Special attention is paid to the issues of achieving high accuracy with minimal time spent on operations, as well as ensuring stable quality of the processed surfaces. The work considers the subject of research - the part "TMB 01-07 Casing", for which a design analysis was carried out for manufacturability, which allowed identifying nodes that may cause difficulties in the manufacturing process. An analysis of the processed surfaces was carried out, their functional purpose was determined, which became the basis for selecting bases and building a technological route. Based on the results of the analysis, a processing sequence was developed that ensures the achievement of the required parameters of accuracy and surface cleanliness. The design of the technological process included the selection of the workpiece, determination of machining allowances, calculation of cutting modes, selection of tools and equipment. In particular, the emphasis is on the CNC milling operation, which involves the use of special equipment for reliable fixation of the part during processing. As part of the project, the design of a device for processing finishing bases was designed, which ensures a stable position of the part and increases the accuracy of the operation. A feature of the developed device is its versatility, reliability of fixing the part and ease of use, which has a positive effect on the time of preparatory and finishing operations. The design section presents a full set of drawings of the developed device, as well as its verification for compliance with the requirements of technical safety and ergonomics. In addition, calculations are given for the strength of the main elements of the device, taking into account possible loads that arise during milling. The economic section of the bachelor's thesis includes an analysis of the feasibility of implementing the proposed technological process in serial production. Calculations of the main technical and economic indicators, such as labor intensity, cost of manufacturing the part, number of service personnel, and payback period for the implementation of new technological equipment were carried out. The results of the economic assessment indicate the effectiveness of the proposed solutions, which contribute to reducing production costs and increasing the competitiveness of products. The section "Occupational Safety" considers safety issues when performing CNC milling operations, identifies possible production risks and develops measures to minimize them. In particular, a number of solutions are proposed to optimize working conditions: improving ventilation, lighting, workplace organization, use of personal protective equipment. The regulatory framework governing occupational safety rules and requirements for protecting the operator from harmful factors, such as noise, vibration, microparticles of chips, etc. are considered. The graphic part of the bachelor's thesis contains a set of drawings, which includes: a 3D model of the part "TMB 01-07 Casing", drawings of the workpiece, sketches of the processing of individual surfaces, drawings of the device, as well as technological setup maps. The drawings presented were created taking into account the current standards of the ESKD and are intended for use in the production process. The appendices provide a complete set of technological documentation, including a route map, operational maps, sketch maps, specifications and other supporting documents necessary for organizing the processing of the part in production. The information provided can be used as a basis for implementing the technological process in the production conditions of the enterprise. Thus, the bachelor's thesis comprehensively covers all stages of creating an effective technological process for manufacturing the part "TMB 01-07 Casing". The calculations, drawings, analytical conclusions and technological solutions presented in the work confirm the relevance of the chosen topic and the practical value of the proposed developments.
Planning of the technological process of part "Guard ТМБ 01-07" machining. The producing annual program – 1 100 things
Keywords: 6.131.00.00