The role of consignment note in rail transport chains - Антонович, М.; Олексій, О.; Antonowich, M.; Oleksiy, O. (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
Міжнародні залізничні організації, що функціонують у світі, такі як, наприклад, Міжнародний комітет залізничного транспорту (CIT), Міжурядова організація міжнародних залізничних перевезень (OTIF), Організація співробітництва залізниць (OSJD), активно працюють і співпрацюють над покращенням функціонування міжнародних залізничних перевезень і залізничних транспортних ланцюгів. Їхнє головне завдання полягає у сприянні, співпраці, розвитку, покращенні та полегшенні міжнародного залізничного транспорту як транспортного засобу, який може відповідати викликам мобільності та сталого розвитку. Метою є прагнення до постійного вдосконалення залізничного транспорту шляхом спрощення прикордонних процедур та гармонізації транспортних документів. Особливістю є єдина накладна організацій СІТ та OTIF, тобто накладна CIM/ SMGS. Мета статті – вказати на роль основного транспортного документа – товарно-транспортної накладної – у розвитку сучасного міжнародного залізничного транспорту. Товарно-транспортна накладна є важливим документом у міжнародних перевезеннях. Стаття базується на аналізі наявних джерел, дослідженнях Всесвітньої митної організації та досвіді у сфері його впровадження в практику господарської діяльності суб’єктів ринку залізничного транспорту. Покращені робочі параметри разом із цифровізацією послуг і маршрутів (електронна накладна, гармонізація транспортного законодавства) додатково посилюють конкурентоспроможність залізничного транспорту. Важливу роль у цьому процесі відіграє обмін інформацією. Інформаційні дані можуть передаватися декількома способами, наприклад, у вигляді електронного повідомлення, надісланого паралельно залізничним компаніям, митницям та іншим державним органам суміжних держав, безпосередньо доставленого залізничному підприємству сусідньої держави або може бути подано представником залізничного підприємства сусідньої держави. Повідомлення, застосовані в нових системах митного транзиту, у поєднанні з ініціативами, започаткованими Міжнародним комітетом залізничного транспорту (CIT) щодо подальшого впровадження загальної електронної накладної CIM/SMGS, відкриває шлях до світлого майбутнього та посилює роль і значення міжнародного транспорту як основи міжнародної торгівлі та обміну товарами та послугами.

International Railway Organizations functioning in the world such as e.g. e.g. the International Committee on Rail Transport (CIT), the Intergovernmental Organisation for International Carriage by Rail (OTIF), the Organisation for Railway Cooperation (OSJD) and are actively working and cooperating to improve the functioning of international rail transport and rail transport chains. Their main task is to strive to promote, cooperate, develop, improve and facilitate international rail transport as a means of transport that can meet the challenges of mobility and sustainable development. The aim is to strive for continuous improvement of rail transport by simplifying border procedures and harmonising transport documents. A special feature is the common consignment note of CIT and OSJD organizations, i.e. the CIM/SMGS waybill. The aim of the article is to indicate the role of the basic transport document, i.e. the consignment note, in the development of modern international rail transport. The consignment note is an important document in international transport. The article is based on the analysis of available sources, research conducted by the World Customs Organization and experience in the field of its implementation in the practice of business activity of entities of the rail transport market.
Роль накладної в залізничних транспортних ланцюгах
Keywords: накладна; міжнародні залізничні перевезення; CIM; SMGS; Consignment note; International rail transport; CIM; SMGS