Правове мислення громадянського суспільства як чинник формування правової культури - Попадинець, Галина; Popadynets, Halina (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Сьогодні реальною вимогою часу є пріоритет права над політикою сваволі влади, що визначає устрій будь-якої правової держави. Ідея правової держави нерозривно пов’язана з ідеєю суверенності народу, підпорядкуванням держави суспільству. Реалізація принципів правової держави, яка фактично обмежує себе правами і свободами людини, верховенство права як загальногуманістична цінність приводять до розширення сфери приватно-правового регулювання, яке виникає переважно між суб’єктами громадянського суспільства, забезпечуючи умови його функціонування. В Україні постійно відбуваються державно-політичні, соціально-економічні та правові зміни, що характеризують етап творення громадянського суспільства. Цей етап потребує нових підходів до вирішення фундаментальних проблем формування моральних і правових ідеалів суспільства, високої правосвідомості, сучасного правового мислення та правової культури. У контексті сучасного розвитку суспільства процеси все більше узалежнюються від креативного потенціалу людини, її діяльності, здатності реагувати на постійнозмінну реальність, на запити сучасності. Нове розуміння правового мислення характеризує його як найвищу аналітичну можливість особистості, як суб’єкта правовідносин, який функціонує та розвивається задля духовно-практичного вирішення різноманітних соціально-правових протиріч, як феномен духовного світу людини, як світоглядно-правову систему координат, у масштабах якої формується позитивно-стійке ставлення особистості до права як до ідеї повинного, випрацьовується повинне, бажане ставлення людини до навколишнього світу. Правове мислення громадянського суспільства в Україні є чинником формування правової культури і розбудови демократичної та правової держави, оскільки без правової культури держава не може вважати себе правовою.

Today, the real requirement of the time is the priority of law over the policy of arbitrariness of power, which determines the structure of any rule of law. The idea of the rule of law is inextricably linked with the idea of the sovereignty of the people, the subordination of the state to society. The implementation of the principles of the rule of law, which in fact limits itself to human rights and freedoms, the rule of law, as a general humanistic value, lead to the expansion of private law regulation, which arise mainly between civil society, providing conditions for its functioning. State and political, socio-economic and legal changes are constantly taking place in Ukraine, which characterize the stage of creation of civil society. This stage requires new approaches in solving the fundamental problems of forming the moral and legal ideals of society, high legal awareness, modern legal thinking and legal culture. In the context of modern development of society, there is an increasing dependence of processes on the creative potential of man, his activities, the ability to respond to ever-changing reality, to the demands of modernity. The new understanding of legal thinking characterizes it as the highest analytical ability of the individual, as a subject of legal relations, which functions and develops in line with the spiritual and practical solution of various socio-legal contradictions, as a phenomenon of the spiritual world of man, as a worldview a positive and stable attitude of the individual to the law as to the idea of the guilty is formed, the guilty, desirable relation of the person to the world around is developed. The legal thinking of civil society in Ukraine is a factor in the formation of legal culture and the development of a democratic and legal state, because without legal culture the state cannot consider itself legal.
Legal thinking of civil society as a factor in the formation of legal culture
Keywords: право; правова держава; громадянське суспільство; правове мислення; правова культура; духовні цінності; справедливість; правосвідом; law; rule of law; civil society; legal thinking; legal culture; spiritual values; justice; legal awareness; 340.12