Energy efficiency of refrigerating ejector systems for the condensation of oil product liquid hydrocarbons - Бутовський, Єгор; Когут, Володимир; Бушманов, Володимир; Хмельнюк, Михайло; Butovskyi, Iegor; Kogut, Volodymyr; Bushmanov, Volodymyr; Khmelniuk, Mykhailo (Lviv Politechnic Publishing House, 2017)
Підприємства переробки нафти є найбільшим споживачем паливно-енергетичних ресурсів, теплоенергії та електричної енергії. Ефективність, раціональність їх використання в процесах переробки нафти багато в чому визначається загальною продуктивністю технологічного обладнання. Проте технологічні установки операційних підприємств, як правило, велика потужність, побудована здебільшого багато років тому, не відповідають сучасним вимогам до якості продукту, безпеці, рівнем автоматизації управління процесами тощо. Особливість опрацювання вуглеводневої сировини – технологічні процеси недосконалі. Тому одним із пріоритетних напрямів підвищення ефективності економії енергоносіїв нафтопереробки є максимальне використання відновлення теплоти та оптимізація режимів роботи технологічних установок. У багатьох випадках разом із підвищенням теплової ефективності такого обладнання також вирішуються не менш важливі проблеми: зменшення споживання металу, підвищення надійності та простоти експлуатації. Зосереджено увагу на використанні холодильних ежекторних систем у вирішенні найважливіших проблем галузі нафтопереробки. Запропоновані системи дають змогу ефективно вирішувати питання економії енергії та раціонального споживання паливно-енергетичних ресурсів підприємств нафтодобувної промисловості. Ці схеми рішень у галузі є пріоритетним напрямом політики економії енергії.

The oil processing enterprises are the largest consumers of fuel and energy resources, heat and electrical energy. Efficiency, rationality of their use in oil refining processes in many respects is defined by overall performance of processing equipment. Feature of processes for processing a hydrocarbon raw material is that technology processes are imperfect. One of the priority directions of increase in efficiency of energy saving of oil processing productions is the maximum use of recuperation of warmth and optimization of operating modes of technology installations. The article focuses on the use of refrigerating ejector systems at the solution of the most important problems of the oil processing industry. The offered systems allow resolving effectively issues of energy saving and rational consumption of fuel and energy resources of the oil industry enterprises. The scheme solutions in the industry are the priority direction of energy saving policy.
Енергоефективність холодильних ежекторних систем для конденсації рідких вуглеводнів нафтопродуктів
Keywords: холодильні ежекторні системи; рідкі вуглеводні; енергетична ефективність; енерго- збереження; вуглеводнева сировина; refrigerating ejector systems; liquid hydrocarbons; energy efficiency; energy saving; hydrocarbon raw material