Деформационное сопровождение процессов уплотнения, разуплотнения и фазовых переходов во внутренних структурах Земли - Кулиев, Г. Г. (Національний університет "Львівська політехніка", 2011)
На основе нелинейной теории деформируемых твердых тел исследуются процессы уплотнения, разуплотнения, фазовых переходов и разрушений в условиях внутренних структур Земли. Показывается, что потери устойчивости состояния равновесия по геометрическому формоизменению (структурная неустойчивость) может предшествовать процессам разуплотнения, фазовых переходов и разрушениям. На основі нелінійної теорії деформівних твердих тіл досліджуються процеси ущільнення, розущільнення, фазових переходів і руйнувань в умовах внутрішніх структур Землі. Показується, що втрати стійкості стану рівноваги по геометричній формозміні (структурна нестійкість) може передувати процесам розущільнення, фазових переходів і руйнувань. The processes of consolidation, deconsolidation, phase transitions and destructions in the terms of internal structures of the Earth аre studied on the base of non-linear theory of deformable solid bodies. It is shown that the loss of stability of equilibrium state can precede to the processes of deconsolidation, phase transitions and destructions on geometric form change (structural instability).
Деформаційний супровід процесів ущільнення, розущільнення та фазових переходів у внутрішніх структурах Землі
Deformation accompanying of processes of consolidation, deconsolidation and phase transitions in internal structures of the Earth
Keywords: плотность; деформация; фазовый переход; неустойчивость; густина; деформація; фазовий перехід; нестійкість; density; deformation; phase transitions; instability