The spiritual retreat centers – innovative approach in the field of religious tourism: architectural and urban planning aspects - Голубчак, Катерина; Holubchak, Kateryna (Видавництво Львівської політехніки, 2019)
У дослідженні висвітлено феномен релігійного туризму, який набув особливої популярності у всьому світі та спричинив появу сакральної інституції нового типу – духовного реколекційного центру, який, будучи важливою багатофункціональною соціальною структурою, потребує глибокого дослідження та подальших рекомендацій щодо вибору території для проектування та його розташування у планувальній структурі міст та в загальній мережі закладів такого типу. Теоретичним підґрунтям для сформованих рекомендацій є ґрунтовний аналіз світової та вітчизняної практики архітектурно-містобудівної організації релагійного туризму. У статті висвітлено типологію та основні містобудівні принципи їхню формування на прикладі Західної України, як території найбільшого поширення греко-католицької церкви. Дослідження має на меті здійснити оцінку релігійно-туристичного потенціалу Західної України та сформувати модель його розвитку шляхом створення мережі духовно-реколекційних центрів як ключових пунктів на перетинах туристичних маршрутів у загальній системі духовних, культурних та дозвіллєвих закладів, що, безумовно, призведе до розширення та вдосконалення існуючої релігійно-туристичної інфраструктури. Основні досягнення, представлені в роботі, засновані на особистому досвіді авторки, яка неодноразово брала участь у низці паломницьких та релігійних заходів, а також є автором низки проектів духовних реколекційних центрів в Україні.

The article contributes to the phenomenon of religious tourism which has gained an increasing popularity throughout the world and caused the emergence of a new type of religious institution ‒ the spiritual retreat centre, which, being a valuable multifunctional social structure, needs deep investigation and further recommendations on the choice of the territory for its location in the planning structure of cities and in the general network of such institutions. The article sheds light on the typology and the basic urban planning principles of their formation in the case of Western Ukraine, as the territory of largest spread of the Greek Catholic Church.
Духовні-реколекційні центри – інноваційний підхід у сфері релігійного туризму: архітектурно-містобудівні аспекти
Keywords: духовно-реколекційний центр; релігійний туризм; містобудівні принципи; архітектурна організація; spiritual retreat centre; religious tourism; urban planning principles; architectural organization