Інформаційна система онлайн-резервування місць у коворкінгах - Паньків, Богдан Володимирович; Pankiv, Bohdan Volodymyrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Зростання популярності коворкінгів як гнучких робочих просторів зумовлене глобальними тенденціями віддаленої роботи та потребами фрилансерів, стартапів і віддалених працівників у комфортних умовах праці [1]. Однак в Україні бракує локалізованих цифрових платформ для пошуку та бронювання місць у коворкінгах, що створює незручності для користувачів. Більшість міжнародних сервісів мають обмежену підтримку української мови, складні інтерфейси або не враховують локальні потреби, що знижує їхню привабливість [2]. Це підкреслює актуальність розробки нової інформаційної системи, яка б поєднувала зручність, доступність і функціональність, орієнтовану на українських користувачів. Об’єктом дослідження є процес онлайн-резервування місць у коворкінгах. Предметом дослідження є засоби та технології онлайн-резервування місць у коворкінгах. Метою дослідження є проєктування та створення інформаційної системи онлайн-резервування місць у коворкінгах, яка забезпечує зручний пошук коворкінгів, швидке бронювання робочих місць, надійне управління бронюваннями та адміністративні функції. У результаті виконаної роботи розроблено інформаційну систему, реалізовану як веб-додаток із використанням стеку MERN (MongoDB, Express.js, React.js, Node.js). Клієнтська частина на React.js надає інтуїтивний і адаптивний інтерфейс для пошуку коворкінгів, фільтрації за характеристиками, бронювання місць і управління профілем. Серверна частина на Node.js із Express забезпечує REST API для обробки запитів, автентифікацію через JWT і взаємодію з MongoDB через Mongoose. База даних MongoDB містить колекції для користувачів, коворкінгів, робочих місць і бронювань, підтримуючи гнучке зберігання даних. Система використовує Supertest для автоматизованого тестування API, що гарантує надійність і безпеку. Розробка велася у Visual Studio Code, яке забезпечило зручне середовище для роботи з JavaScript і React. Система успішно виконує всі заявлені функції: реєстрацію, автентифікацію, пошук і фільтрацію коворкінгів, бронювання робочих місць, управління бронюваннями та адміністрування. Вона запобігає конфліктам бронювань, забезпечує швидку відповідь (менше 1 секунди) і працює адаптивно на різних пристроях. Тестування підтвердило відповідність вимогам доступності, надійності, зручності, швидкодії та безпеки. Система має потенціал для впровадження на українському ринку та подальшого розвитку, наприклад, шляхом інтеграції з платіжними системами чи створення мобільної версії.

The rising popularity of coworking spaces as flexible work environments is driven by global trends in remote work and the needs of freelancers, startups, and remote employees for comfortable workspaces [1]. However, in Ukraine, there is a lack of localized digital platforms for searching and booking coworking spaces, creating inconveniences for users. Most international services offer limited support for the Ukrainian language, complex interfaces, or fail to address local needs, reducing their effectiveness [2]. This highlights the relevance of developing a new information system that combines convenience, accessibility, and functionality tailored to Ukrainian users. The object of the research is the process of online reservation of coworking spaces. The subject of the research is the tools and technologies used for online reservation of coworking spaces. The aim of the research is to design and develop an information system for online reservation of coworking spaces that provides convenient coworking space search, fast workspace booking, reliable reservation management, and administrative functionality. As a result of the conducted research, an information system was developed, implemented as a web application using the MERN stack (MongoDB, Express.js, React.js, Node.js). The client side, built with React.js, offers an intuitive and adaptive interface for searching coworking spaces, filtering by characteristics, booking workplaces, and managing user profiles. The server side, developed with Node.js and Express, provides a REST API for request handling, authentication via JWT, and interaction with MongoDB through Mongoose. The MongoDB database includes collections for users, coworking spaces, workplaces, and reservations, ensuring flexible data storage. The system employs Supertest for automated API testing, guaranteeing reliability and security. Development was carried out in Visual Studio Code, which provided a convenient environment for working with JavaScript and React. The system successfully performs all intended functions: registration, authentication, coworking space search and filtering, workplace booking, reservation management, and administration. It prevents booking conflicts, delivers fast responses (under 1 second), and operates adaptively across devices. Testing confirmed compliance with requirements for accessibility, reliability, usability, performance, and security. The system has potential for implementation in the Ukrainian market and further development, such as integration with payment systems or a mobile version.
Information system for online reservation of places in coworking spaces
Keywords: 6.126.00.01; коворкінги; онлайн-резервування; веб-додаток; MERN; React.js; Node.js; MongoDB; REST API. Перелік використаних джерел у анотації 1. Deskmag. (2023). Global Coworking Survey. Available at: https://www.deskmag.com/en/coworking-survey 2. Sommerville; I. (2016). Software Engineering (10th ed.). Pearson; coworking spaces; online reservation; web application; MERN; React.js; Node.js; MongoDB; REST API