Трансестерифікація тригліцеридів соняшникової олії аліфатичними спиртами С1–С4 - Мельник, Ю. Р.; Мельник, С. Р.; Безділь, В. В.; Магорівська, Г. Я.; Melnyk, Yu. R.; Melnyk, S. R.; Bezdil, V. V.; Mahorivska, H. Ya. (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Досліджено закономірності трансестерифікації тригліцеридів соняшникової олії аліфатичними спиртами С1–С4 у присутності катіоніту КУ-2-8 із іммобілізованими іонами двовалентних металів. Встановлено, що реакція відбувається із високою початковою швидкістю, а конверсія олії в перерахунку на тригліцериди під час їх трансестерифікації аліфатичними спиртами С1–С3 за 180 хв досягає 88,4–99,8 %. Показано що швидкість реакції трансестерифікації тригліцеридів бутан-1-олом істотно нижчі, а конверсія, що досягається за 180 хв, не перевищує 52,3 %

Transesterification of sunflower oil triglycerides by C1-C4 aliphatic alcohols in the presence of cation exchange resin KU-2-8 with immobilized divalent metal ions has been studied. It was found that the reaction occurs at a high initial rate and the conversion of triglycerides for 180 min in presence aliphatic alcohols C1– C3 is 88.4–99.8 %. It isshown that under these conditionsthe rate of transesterification reaction of triglycerides with butan-1-ol is significantly lower and the conversion achieved in 180 min does not exceed 52.3 %.
Transesterification of sunflower oil’s triglycerides by aliphatic alcohols С1–С4
Keywords: трансестерифікація; аліфатичні спирти; тригліцериди; соняшникова олія; катіони двовалентних металів; катіоніт; transesterification; aliphatic alcohols; triglycerides; sunflower oil; divalent metal cations; catione exchange resine