Фазовий перехід Pbnm - R-3c в La0.92Sr0.08Ga0.92Ti0.08O3 - Сенишин, А. Т.; Півак, Є. В.; Василечко, Л. О.; Матковський, А. О.; Берковскі, М. (Вісник Національного університету "Львівська політехніка", 2003)
Методами високороздільної порошкової дифракції з використанням синхротронного випромінювання та ДТА/ДСК-аналізу досліджено структурні зміни при фазовому переході в кристалі La0.92Sr0.08Ga0.92Ti0.08O3 при температурі 303 К. Зворотний фазовий перехід першого роду із гістерезисом 9 К проходить із зменшенням об'єму приведеної елементарної комірки (V=-0.06%). Структура низькотемпературної фази належить до структурного типу GdFeO3 (просторова група Pbnm, Z=4, a=5.52736 A, b=5.49163 A, c=7.76852 A), тоді як структура високотемпературної фази є ромбоедричною (просторова група R-3c, Z=6, a=5,5226, c=13,3757A). Проаналізовано структурні зміни, що відбуваються в точці фазового переходу в катіонній та аніонній підгратках кристала. Structural changes in La0.92Sr0.08Ga0.92Ti0.08O3 at phase transition temperature 303 K were investigated by hight - resolution powder diffraction technique using synchrotron radiation and DTA/DSC analysis. The first jrder phase transition shows reversible behaviour with the hysteresis equal to 5-10 K and causes decreasing the reduced elementary cell (V=-0.06%). Low-temperature structure possesses CdFeO3 structural type (Pbnm spase group,Z=4, a=5.52736 A, b=5.49163 A, c=7.76852 A), whereas hight - temperature structure belongs to rhombohedral structure (R-3c, Z=6, a=5,5226, c=13,3757A). Structural changes in cation and anion sublattice have been analyzed at the phase transition point.
Pbnm - R-3c Phase transition in La0.92Sr0.08Ga0.92Ti0.08O3