Метрологічна атестація ліній еталонного геодезичного базису за наземними та супутниковими вимірами - Тревого, І. С.; Цюпак, І. (Видавництво Львівської політехніки, 2012)
Проаналізовано результати досліджень метрологічної атестації довжин ліній еталонного геодезичного базису Яворівського наукового геодезичного полігона. У 2011 р. лінії еталонного базису виміряно двома точними електронними тахеометрами та методом GPS. З аналізу досліджень зроблено висновок, що точність визначення відстаней методом GPS не поступається точним електронним тахеометрам. А для відстаней понад 500 м їх точність зростає завдяки кращому врахуванню впливу тропосферної рефракції. Проанализированы результаты исследований метрологической аттестации длин линий эталонного геодезического базиса Яворивского научного геодезического полигона. В 2011 г. линии эталонного базиса измерены двумя точными электронными тахеометрами и методом GPS. Из анализа исследований сделан вывод, что точность определения расстояний методом GPS не уступает точности точных электронных тахеометров. А для расстояний, больших 500 м, точность определения линий методом GPS выше за счет лучшего учета влияния тропосферной рефракции. The article presents the analysis of research results of metrological certification the lines of the geodesic baseline of the scientific geodesic testіng fild. In 2011 the reference base line measured with two tachometers and the GPS technology. From the analysis of the studies concluded that the accuracy of the method of determining distances inferior to the accuracy of GPS technology is same whis accurate total station. For large distances of 500 m accuracy of the lines by GPS – higher due to better address the impact of tropospheric refraction.
Метрологическая аттестация линий эталонного геодезического базиса по наземным и спутниковым измерениям
Metrological certification the lines on the geodesic baseline using ground and satellite measurements
Keywords: лінійний геодезичний базис; GPS-виміри; електронні тахеометри; вимірювання ліній