Вплив штучного інтелекту на дипломатію ЄС: можливості та проблеми - Гачкевич, Андрій (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
У цьому розділі розглядається проблема модернізації дипломатії ЄС у зв’язку з розвитком систем штучного інтелекту. Значне місце відведено розкриттю значення штучного інтелекту, який підлягає порівнянню з чорною скринькою, придатною до вирішення важливих задач, зокрема в цілях зовнішньої політики. Визначено нові можливості для дипломатії ЄС у наступних сферах: міжнародних переговорів, дипломатичного листування, виконання консульських функцій, публічної дипломатії, прогнозування подій на міжнародній арені. У розділі наведено два кіберінциденти за участю європейських дипломатів. Автор виділяє ряд проблем, що виникають внаслідок розповсюдження впливу штучного інтелекту на дипломатію, зокрема: загроз дипломатичній інфраструктурі, неналежного захисту конфіденційності, низького рівня залучення фахівців з високих технологій та ймовірності технічних несправностей. Результати дослідження показують загальносвітові тенденції впливу штучного інтелекту на сферу дипломатії. This chapter is devoted to the problem of the modernization of EU diplomacy for the reason of the development of AI systems. The concept (EU AI Act) and features of AI associated with a black box are considered. General tasks on diplomacy that can be performed by AI are described. New opportunities for EU diplomacy are shown in the following areas: international negotiations, diplomatic correspondence, consular functions, public diplomacy, forecasting of international events. Two cyber incidents involving EU diplomats are mentioned. The author discussed the problems emerging from AI: disruption of the information infrastructure, privacy violations, the need for technological support, and the likelihood of computer errors. The results of the study show some global trends in the influence of AI on the sphere of diplomacy.
Keywords: штучний інтелект, ШІ, дипломатія ЄС, кіберінцидент, порушення приватності, DiploGPT, чатбот, цифрова дипломатія; artificial intelligence, AI, EU Diplomacy, cyber incident, violation of privacy, DiploGPT, chatbot, digital diplomacy.