Shulga, OksanaChorna, AnastasiaShulga, Sergii2020-12-232020-12-232020-01-242020-01-24Shulga O. Starch Type Effect on Organoleptic, Thermogravimetric and X-ray Diffraction Indices of Edible Films and Coatings / Oksana Shulga, Anastasia Chorna, Sergii Shulga // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2020. — Vol 14. — No 1. — P. 81–87.https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/55762Проведено органолептичний аналіз їстівних плівок з картопляного крохмалю, хімічно модифікованого харчового крохмалю, виготовленого з високоамілозної кукурудзи, вуглеводного полімеру із воскової кукурудзи та спеціального високотемпературного декстрину, виготовленого з тапіокового крохмалю. Встановлено, що найбільше подовження (108 %) та міцність (47,6 МПа) мають плівки на основі картопляного крохмалю. Показано, що модифіковані крохмалі, такі як декстрин та тапіоковий крохмаль, зберігають аморфну структуру плівки краще за інших. Плівки з модифікованого крохмалю містять більше кристалізаційної вологи, через відсутність амілопектину. Отримані результати рекомендуються для оптимізації виробництва харчових продуктів.The edible films from potato starch, chemically modified food starch refined from high amylose corn, carbohydrate polymer from a waxy corn and a special high-temperature dextrin refined from tapioca starch were studied according to organoleptic characteristics. The greatest elongation (108 %) and strength (47.6 MPa) were found to be with a film based on potato starch. The modified starches such as dextrin and tapioca starch retain amorphous of film structure better than others. The films from modified starch contain more crystallization moisture because there is no amylopectin in this starch. The obtained results are recommended to use for optimizing food production.81-87enкрохмальтермогравіметріярентгеноструктурний аналізїстівні плівки і покриттяstarchthermogravimetricX-ray diffractionedible films and coatingsStarch Type Effect on Organoleptic, Thermogravimetric and X-ray Diffraction Indices of Edible Films and CoatingsВплив різних видів крохмалю на органолептичні, термогравіметричні та рентгенофазові показники їстівних плівок і покриттівArticle© Національний університет “Львівська політехніка”, 2020© Shulga O., Chorna A., Shulga S., 20207doi.org/10.23939/chcht14.01.081Shulga O. Starch Type Effect on Organoleptic, Thermogravimetric and X-ray Diffraction Indices of Edible Films and Coatings / Oksana Shulga, Anastasia Chorna, Sergii Shulga // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2020. — Vol 14. — No 1. — P. 81–87.