Сутність і значення фінансового лізингу в Україні, проблеми його розвитку - Чушак, А. М.; Микуляк, Ю. Р. (Видавництво Львівської політехніки, 2014)
Визначено сутність фінансового лізингу в Україні, проведено аналіз ринку лізингових послуг, а також виявлено гальмівні фактори розвитку лізингу. Проаналізовано останні дослідження, публікації та законодавчо-нормативну базу. За оцінками вітчизняних експертів, понад 50% основних засобів потребують оновлення. Зарубіжний досвід показує, що лізинг є одним із продуктивних шляхів залучення капіталу для оновлення основних фондів підприємств. Проте, в Україні розвиток лізингових відносин значно відстає від світової практики. Зосереджено увагу на значенні лізингу для пріоритетних сегментів економіки України, а саме сільського господарства, машинобудівної галузі, малого та середнього бізнесу. Проаналізовано рейтингу лізингових компаній, з якого можна зробити висновок про важливість створення лізингових компаній банками. Подано переваги фінансового лізингу порівняно з іншими способами інвестування, виявлено проблеми розвитку лізингу та запропоновано можливі шляхи вирішення висвітлених проблемних питань. Подано короткі висновки щодо проведеного дослідження. The article determines the purpose of financial leasing in Ukraine, includes the analysis of the leasing market and braking factors of the lease. The analysis of recent research, publications and legislative and regulatory framework has also been included in the article. According to local experts, more than 50% of fixed assets need to be updated. International experience shows that the lease is one of the productive ways to raise capital for fixed assets of enterprises. However, development of leasing in Ukraine lags international practice. The article focuses on the importance of leasing for priority segments of Ukraine’s economy, namely agriculture, engineering industry, small and medium enterprises. From the analysis ranking of leasing companies we can conclude about the importance of organization leasing companies by banks. We presented the advantages of leasing in comparison with other methods of investment, found problems of leasing development and suggested possible solutions to these problems. We submitted brief conclusions about our research.
The nature and significance of financial leasing in Ukraine, problems of development
Keywords: лізинг; фінансовий лізинг; лізингодавець; лізингоодержувач; лізинговий платіж; лізингова угода; leasing; finance lease; the lessor; the lessee; lease payment; lease agreement