Профілактика як захід протидії наркоманії - Сорока, Світлана; Soroka, Svitlana (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
Розглянуто проблемні питання поширення наркоманії. Акцентовано, що наркоманія за своїми медичними та соціальними наслідками - одна з найбільш пріоритетних проблем сучасності. Наслідки вживання наркотиків для здоров'я людини викликають все більшу стурбованість у всьому світі. Відзначено, що поширення незаконного вживання наркотичних засобів набуває характеру великомасштабного асоціального явища, що призводить до руйнування фізичного й морального здоров'я нації, її генофонду, правопорядку, інтелектуального й економічного потенціалу нашої країни. Проаналізовано світові, а також по Україні статистичні дані щодо незаконного вживання наркотичних засобів та наслідків від їх вживання. З’ясовано, що під терміном «наркоманія» розуміється болісний психічний стан, зумовлений хронічною інтоксикацією внаслідок вживання наркотичних засобів і характеризується психічною чи фізичною залежністю від них. Щоб протистояти розширенню масштабів зловживання наркотичними засобами, спільнота націй із початку ХХ ст. поступово створює механізм контролю, призначеного для обмеження доступу до наркотиків, які ведуть до зловживання. Міжнародна система контролю будувалася поетапно. Україною також було ратифіковано міжнародні договори, прийнято національне антинаркотичне законодавство, адаптоване до міжнародних вимог. Крім того, Україна вперше виробляє власну стратегію протидії наркоманії та наркозлочинності. До суб'єктів формування та реалізації наркополітики віднесено органи державної, виконавчої влади, громадські, професійні, релігійні об'єднання, наукові установи, благодійні фонди, засоби масової інформації, приватні та інші структури. Підкреслено. що наркоманію як соціальну проблему люди повинні вирішувати на всіх рівнях, а протистояти розповсюдженню наркоманії можна лише якщо підходити до проблеми комплексно. Головною метою подолання цієї проблеми є зниження попиту на наркотики. Буде знижено попит, відповідно буде знижено пропозицію. Для досягнення цієї мети має проводитися широка пропаганда здорового життя, життя без наркотиків. Тому, як пріоритетний напрямок боротьби з наркоманією слід виділити профілактику захворювання. Профілактика - це складна система комплексних державних та громадських, соціально-економічних та правових, методико-санітарних, психолого-педагогічних та психологічних заходів. Власне вона представляє комплекс заходів, вкладених у забезпечення високого рівня здоров'я людей, їх творчого довголіття, усунення різних причин захворювань, поліпшення умов праці, побуту та відпочинку, охорону навколишнього середовища. Зроблено висновок, що проблема наркоманії – це глобальна проблема нашого суспільства, проблема більш соціально-економічна, ніж медична. І боротися слід не з наркоманами, а саме з наркоманією як із явищем шляхом зниження попиту на наркотики. Скорочення попиту наркотики це обнадійлива перспектива оздоровлення нації.

Problematic issues of drug addiction are considered. It is emphasized that drug addiction is one of the highest priority problems of our time due to its medical and social consequences. The health consequences of drug use are a growing concern around the world. It is noted that the spread of illicit drug use is becoming a large-scale antisocial phenomenon, which leads to the destruction of physical and moral health of the nation, its gene pool, law and order, intellectual and economic potential of our country. Statistics on the illicit use of drugs and the consequences of their use are analyzed worldwide and in Ukraine. It has been found that the term "addiction" refers to a painful mental condition caused by chronic intoxication due to drug use and characterized by mental or physical dependence on them. To counter the escalation of drug abuse, the community of nations from the early twentieth century. gradually establishes a control mechanism designed to restrict access to drugs that lead to abuse. The international control system was built in stages. Ukraine has also ratified international treaties and adopted national anti-drug legislation adapted to international requirements. In addition, for the first time Ukraine is developing its own strategy to combat drug addiction and drug crime. The subjects of formation and implementation of drug policy include state, executive authorities, public, professional, religious associations, research institutions, charitable foundations, the media, private and other structures. It is emphasized that drug addiction as a social problem should be solved by people at all levels, and the spread of drug addiction can be resisted only if the problem is approached comprehensively. The main goal of overcoming this problem is to reduce the demand for drugs. Demand will be reduced, supply will be reduced accordingly. To achieve this goal, there must be a broad promotion of a healthy life, a life without drugs. Therefore, disease prevention should be singled out as a priority in the fight against drug addiction. Prevention is a complex system of complex state and public, socio-economic and legal, methodological and sanitary, psychological, pedagogical and psychological measures. In fact, it is a set of measures invested in ensuring a high level of human health, their creative longevity, eliminating various causes of disease, improving working conditions, living and recreation, environmental protection. It is concluded that the problem of drug addiction is a global problem of our society, a problem more socio-economic than medical. And we should not fight drug addicts, but drug addiction as a phenomenon by reducing the demand for drugs. Reducing drug demand is an encouraging prospect for the nation's recovery.
Prevention as a drug addiction activity
Keywords: наркоманія; профілактика; наркотичні засоби; контроль над наркотиками; вживання наркотиків; drug addiction; prevention; drugs; drug control; drug use; 343.97