Оцінка трансферної здатності зупинок на новому міському маршруті № 64 у м. Львові - Большевський, Тарас Васильович; Bolshevskyi, Taras Vasylovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасному містобудуванні громадський транспорт відіграє ключову роль у забезпеченні мобільності населення, зменшенні автомобілеорієнтованості міст і досягненні цілей сталої урбаністики [1]. Особливо важливою складовою ефективної транспортної системи є організація зручних та швидких пересадок між маршрутами — це дозволяє створювати зв’язну та інтегровану мережу, навіть за обмеженої кількості прямих сполучень. Якість пересадок, зокрема трансферна здатність зупинок, суттєво впливає на загальний час поїздки, комфорт пасажирів та привабливість громадського транспорту загалом [2]. На жаль, у багатьох українських містах ці питання не розглядаються системно. Нерідко маршрути проектуються без урахування можливостей зручної пересадки, а стратегічне планування нехтує важливістю зупинок як елементів пересадкової інфраструктури. У той же час досвід країн ЄС демонструє, що добре спроєктовані трансферні вузли дозволяють зменшити час поїздки, оптимізувати мережу та знизити навантаження на центральні ділянки [3-4]. Метою цієї роботи є оцінка трансферної здатності зупинок, що розташовані на маршруті №64 у м. Львові, який планується як пересадковий і має на меті поєднати с. Брюховичі та с. Рясне-Руське з іншими частинами міста через інтеграцію з існуючою мережею міських маршрутів. Робота містить як теоретичний аналіз підходів до оцінки трансферного потенціалу, так і прикладне дослідження запланованого маршруту. У процесі виконання роботи були реалізовані такі основні завдання: 1) Проаналізовано поняття трансферної здатності зупинки, її значення в міському транспортному плануванні, а також основні фактори, які її формують (інфраструктурні, операційні, організаційні, поведінкові). 2) Опрацьовано методи оцінки трансферної здатності, зокрема графоаналітичні підходи, індекси пересадки, оцінку частоти обслуговування та кількості напрямків. Проведено аналіз наукових джерел, що стосуються сприйняття часу пересадки, впливу комфорту очікування та інформаційного забезпечення. 3) Описано маршрут №64, що планується для запуску у 2025 році, з визначенням його зупинок, довжини, орієнтовного часу оберту, інтервалів та транспортних характеристик. 4) Визначено зупинки з найбільшим потенціалом пересадки, проведено оцінку їхнього трансферного потенціалу на основі кількості маршрутів, інтервалів, різноманітності напрямків і частоти руху. Розраховано індекси пересадки для ключових зупинок маршруту за різних сценаріїв організації інтервалу руху. 5) Запропоновано рішення щодо синхронізації графіків на маршрутах, що перетинаються з маршрутом №64, для забезпечення зручних пересадок. 6) Проведено оцінку перспектив функціонування маршруту №64 як ефективного пересадкового елементу міської мережі. У результаті аналізу встановлено, що зупинки «вул. Брюховицька» та «вул. Панаса Сотника» мають найвищу трансферну здатність серед усіх зупинок маршруту №64. За умови реалізації інтервалу руху 15–30 хв та синхронізації з ключовими маршрутами, ці зупинки можуть забезпечити пересадку на 6–7 інших маршрутів з високим охопленням території Львова. Було підтверджено, що трансферна здатність напряму залежить не лише від кількості маршрутів, але й від регулярності руху, узгодженості графіків і комфорту зупинок. Результати роботи свідчать про доцільність запуску маршруту №64 як пересадкового, з потенціалом інтеграції периферійних територій у загальноміську транспортну систему. У разі відповідного технічного, інформаційного та інфраструктурного забезпечення цей маршрут здатен суттєво підвищити ефективність пересадок, зменшити час поїздок та підвищити загальну привабливість громадського транспорту Львова.

In contemporary urban planning, public transport plays a crucial role in ensuring population mobility, reducing car dependency, and advancing the goals of sustainable urban development [1]. One particularly important element of an effective transport system is the organization of convenient and fast transfers between routes, enabling a cohesive and integrated network – even in the absence of extensive direct connections. Transfer quality, especially the transfer capacity of stops, significantly impacts overall travel time, passenger comfort, and the attractiveness of public transport as a whole [2]. In many Ukrainian cities, however, this issue is not addressed systematically. Route planning is often conducted without considering transfer opportunities, and strategic development tends to overlook the role of stops as elements of intermodal infrastructure. Meanwhile, the experience of EU countries shows that well-designed transfer nodes can reduce travel time, improve network efficiency, and ease pressure on central corridors [3-4]. The aim of this study is to assess the transfer capacity of stops along Route 64 in Lviv, a planned service intended to connect the villages of Bryukhovychi and Riasne-Ruske with the broader urban transport system through integration with the existing city network. The work combines theoretical analysis of transfer-related concepts with applied research on the planned route. The following key tasks were completed during the study: 1) Analysis of the concept of transfer capacity and its role in urban transport planning, along with the key influencing factors (infrastructure, operations, organization, user behavior). 2) Review of methods for evaluating transfer capacity, including graph-based analysis, transfer indices, and indicators based on frequency and route diversity. Literature review on passenger perception of transfer time, the influence of waiting comfort, and information availability. 3) Description of the planned Route 64, including stop locations, route length, estimated travel time, frequency, and operational features. 4) Identification of stops with the highest transfer potential, and assessment of their capacity based on number of connecting routes, headways, route diversity, and service frequency. Calculation of transfer indices for key stops under different interval scenarios. 5) Development of proposals for synchronizing schedules with intersecting routes to improve transfer quality. 6) Evaluation of the overall potential of Route 64 to function as an effective transfer corridor in Lviv’s public transport system. As a result of the analysis, it was found that the stops “Vul. Bryukhovytska” and “Vul. Panasa Sotnyka” have the highest transfer capacity along Route 64. Assuming headways of 15–30 minutes and proper synchronization with other key routes, these stops could offer connections to 6–7 different services, covering a wide area of Lviv. It was confirmed that transfer capacity depends not only on the number of available routes, but also on service regularity, schedule coordination, and stop infrastructure. The study supports the rationale for implementing Route 64 as a transfer-oriented service that can integrate peripheral areas into the city’s transport system. With adequate technical, informational, and infrastructural support, this route could significantly improve transfer convenience, reduce travel times, and increase the overall attractiveness of public transport in Lviv.
Assessment of the transfer potential of stops on the new city route No. 64 in Lviv
Keywords: 3.275.03.04; громадський транспорт; трансферна зупинка; синхронізація розкладів; параметри автобусного маршруту; public transport; transfer stop; schedule synchronization; bus route parameters