Екологічна політика Португалії у ХХІ столітті: міжнародний контекст - Сингаївська, Аліна Сергіївна; Synhaivska, Alina Serhiivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Сучасні виклики у сфері екологічної безпеки, зміни клімату та деградація природних ресурсів вимагають від держав активної участі в розробці та реалізації ефективної екологічної політики. Португалія, як країна-член Європейського Союзу, відіграє важливу роль у формуванні екологічного порядку денного, враховуючи глобальні виклики та міжнародні зобов’язання. Її екологічна політика зазнала суттєвих змін у ХХІ столітті, що обумовлено як внутрішніми, так і міжнародними чинниками. Об’єкт дослідження – екологічна політика Португалії у ХХІ столітті. Предмет дослідження – особливості, проблеми та перспективи міжнародного виміру екологічної політики Португалії. Мета роботи – аналіз сучасної екологічної політики Португалії в міжнародному контексті. У бакалаврській кваліфікаційній роботі досліджується еволюція та основні напрямки екологічної політики Португалії у ХХІ столітті в контексті міжнародних зобов’язань та глобальних екологічних викликів. Проаналізовано вплив членства Португалії в Європейському Союзі на формування її екологічної стратегії, імплементацію директив ЄС та участь у загальноєвропейських програмах [2]. Розглянуто ключові національні ініціативи та досягнення Португалії у сфері охорони природи, управління водними ресурсами, переходу до відновлюваних джерел енергії та боротьби зі зміною клімату [3]. Визначено основні проблеми, з якими стикається Португалія у реалізації своєї екологічної політики, такі як посухи, лісові пожежі, управління відходами та забруднення морських екосистем [1]. Окрему увагу приділено міжнародній співпраці Португалії у сфері екології, а також взаємодії з міжнародними організаціями. Надано рекомендації щодо подальшого посилення ефективності екологічної політики Португалії на національному та міжнародному рівнях.

Modern challenges in environmental security, climate change, and degradation of natural resources require states to actively participate in the development and implementation of effective environmental policies. Portugal, as a member state of the European Union, plays an important role in shaping the environmental agenda, taking into account global challenges and international obligations. Its environmental policy has undergone significant changes in the 21st century, due to both internal and international factors. Study object is environmental policy of Portugal in the 21st century. Scope of research is features, problems, and prospects of the international dimension of Portugal's environmental policy. Goal of research – analysis of Portugal's current environmental policy in an international context.. This bachelor's qualification paper examines the evolution and main directions of Portugal's environmental policy in the 21st century in the context of international obligations and global environmental challenges. The influence of Portugal's membership in the European Union on the formation of its environmental strategy, the implementation of EU directives, and participation in pan-European programs are analyzed [2]. Key national initiatives and achievements of Portugal in the field of nature conservation, water resource management, transition to renewable energy sources, and combating climate change are considered [3]. The main problems faced by Portugal in implementing its environmental policy, such as droughts, forest fires, waste management, and pollution of marine ecosystems, are identified [1]. Special attention is paid to Portugal's international cooperation in the field of ecology and interaction with international organizations. Recommendations are provided for further strengthening the effectiveness of Portugal's environmental policy at national and international levels.
Portugal’s Environmental Policy in the 21st Century: The International Context
Keywords: 6.291.00.01; екологічна політика; Португалія; Європейський Союз; зміна клімату; відновлювані джерела енергії; сталий розвиток; міжнародний контекст; environmental policy; Portugal; European Union; climate change; renewable energy sources; sustainable development; international context