Financial and legal component of legal liability system in the field of investment activity - Бліхар, Марія; Blikhar, Mariia (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
Розглянуто чинну систему відповідальності у сфері інвестиційної діяльності. Доведено, що правовий інститут відповідальності є обов’язковим елементом механізму правового регулювання інвестиційних відносин, оскільки спрямовує дії усіх суб’єктів інвестиційної діяльності до правомірної поведінки. Звернено увагу на особливості законодавства, що визначає порядок здійснення інвестиційної діяльності, юридичну відповідальність у сфері інвестиційного права розглянуто як комплексне правове явище: правовий обов’язок дотримуватися вимог інвестиційного права, що реалізується у правомірній поведінці суб’єктів інвестиційної діяльності, яка заохочується або схвалюється державою, та правовідносини, які виникають між державою в особі контролюючих органів та порушником (суб’єктом інвестиційної діяльності) вимог, що містяться в нормах права, внаслідок чого можуть настати негативні наслідки для суб’єкта правопорушення в законодавчо встановленій процесуальній формі. Досліджено різні наукові позиції щодо підстав юридичної відповідальності, що дозволило поділити наявні серед науковців підходи щодо розуміння поняття юридичної відповідальності на три основні групи: 1) прихильників так званої «негативної» юридичної відповідальності, які пов’язують юридичну відповідальність лише зі скоєнням правопорушення; 2) прибічників позитивної юридичної відповідальності, які ґрунтують свою позицію на тому, що юридична відповідальність орієнтована не лише на минулу, але й на сьогоднішню та майбутню поведінку суб’єкта правовідносин; 3) науковців, які розглядають юридичну відповідальність не тільки як негативну (ретроспективну) і позитивну (перспективну), але як цілісне правове явище з різними формами реалізації. Розглянуто види юридичної відповідальності за порушення встановленого порядку здійснення інвестиційної діяльності дає підстави вважати, що головною специфікою відповідальності за порушення інвестиційного законодавства є її компенсаційно-каральний характер, адже зміст компенсаційної складової полягає в необхідності відшкодування шкоди, завданої неправомірними діями посадових осіб органів державного фінансового контролю. Виділено, що посадові особи органів державного фінансового контролю, які порушили встановлений порядок здійснення інвестиційної діяльності, окрім відшкодування шкоди та сплати штрафних санкцій, притягуються до адміністративної чи кримінальної відповідальності (наприклад, позбавлення права обіймати певну посаду тощо), а отже, залежно від характеру вчинених дій можуть одночасно нести кілька видів юридичної відповідальності.

The current system of liability in the field of investment activity is considered in the article. It is proved that the legal institute of liability is an obligatory element of the mechanism of legal regulation of investment relations, as it directs the actions of all subjects of investment activity to lawful behavior. Attention is paid to the peculiarities of the legislation that determines the procedure for investment activities; legal liability in the field of investment law is considered as a complex legal phenomenon, that is, the legal obligation to comply with the requirements of investment law, which is implemented in lawful behavior of the subjects of investment activity, which is encouraged or approved by the state, and the legal relations that arise between the state in the face of regulatory authorities and the violator (subject of investment activity) of the requirements contained in the norms of law, as a result, there may be negative consequences for the subject of the offense in the legally prescribed procedural form. Various scientific positions on the grounds of legal liability have been studied, which allowed to divide the approaches of scientists to understanding the concept of legal liability into three main groups: 1) supporters of the so-called "negative" legal liability, who connect legal liability only with the commission of an offense; 2) supporters of positive legal liability, who base their position on the fact that legal liability is focused not only on the past, but also on the current and future behavior of the subject of legal relations; 3) scientists who consider legal liability not only as negative (retrospective) and positive (prospective), but as a holistic legal phenomenon with different forms of implementation. The types of legal liability for violation of the established procedure of investment activity are considered, which gives grounds to believe that the main specificity of liability for violation of investment legislation is its compensatory-punitive nature, because the content of the compensatory component lies in the necessity to compensate for the damage caused by illegal actions of officials of state financial control bodies. It is highlighted that officials of state financial control bodies who have violated the established procedure for investment activities, in addition to compensation and payment of penalties, are subject to administrative or criminal liability (for example, deprivation of the right to hold a certain position, etc.), and therefore, depending on the nature of the committed offenses, they can simultaneously bear several types of legal liability.
Фінансово-правова компонента системи юридичної відповідальності у сфері інвестиційної діяльності
Keywords: юридична відповідальність; матеріальна відповідальність; дисциплінарна відповідальність; господарсько-правова відповідальність; фінансова відповідальність; адміністративна відповідальність; кримінальна відповідальність; інвестиційна діяльність; legal liability; material liability; disciplinary liability; economic and legal liability; financial liability; administrative liability; criminal liability; investment activity; 347.73