Natural deep eutectic solvents in extraction process - Owczarek, Katarzyna; Szczepanska, Natalia; Plotka-Wasylka, Justyna; Rutkowska, Malgorzata; Shyshchak, Olena; Bratychak, Michael; Namiesnik, Jacek (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2016)
Developing new, eco-friendly solvents which would meet technological and economic demands is perhaps the most popular aspects of Green Chemistry. Natural deep eutectic solvents (NADES) fully meet green chemistry principles. These solvents offer many advantages including biodegradability, low toxicity, sustainability, low costs and simple preparation. This paper provides an overview of knowledge regarding NADES with special emphasis on extraction applications and further perspectives as truly sustainable solvents. Показано, що розроблення нових, екологічно чистих розчинників, які відповідали б технологічним та економічним вимогам, є найпопулярнішим аспектом зеленої хімії. Природні глибоко евтектичні розчинники (NADES) повністю відповідають принципам зеленої хімії. Ці розчинники мають багато переваг, в тому числі біодеградабельність, низьку токсичність, стійкість, низьку вартість та простоту приготування. У статті приведено огляд відомостей про NADES з особливим акцентом на застосуванні у процесах екстракції і подальших перспектив як дійсно стійких розчинників.
Природні глибокоевтектичні розчинники в процесі екстракції
Keywords: natural deep eutectic solvents; green chemistry; extraction; природні глибокоевтектичні розчинники; зелена хімія; екстракція