Smart parking system for license plate recognition based on YOLO neural network and optical character recognition - Висоцький, Владислав; Яворський, Назарій; Vysotskyi, Vladyslav; Jaworski, Nazariy (Видавництво Львівської політехніки, 2025)
У статті описано метод розпізнавання номерних знаків на прикладі навчання та розгортання моделі машинного навчання. У дослідженні використано архітектуру нейронної мережі YOLO (You Only Look Once‖) і методи оптичного розпізнавання символів (OCR) для вилучення символів номерних знаків, що уможливлюють розпізнавання номерних знаків у реальному часі. Експериментальні випробування, які охоплюють навчання моделі, валідацію та оцінку, продемонст- рували ефективність цих методів для поліпшення автоматизованого контролю доступу в розумних системах паркування.

This paper describes a license plate recognition method, exemplified by training and deploying a machine learning model. The study uses the YOLO (You Only Look Once‖) neural network architecture and optical character recognition (OCR) techniques to extract license plate characters for real-time license plate recognition. Experimental tests, including model training, validation, and evaluation, demonstrate the effectiveness of these methods in enhancing automated access control in smart parking systems.
Система розумного паркування для розпізнавання номерних знаків на основі нейромережі YOLO та оптичного розпізнавання символів
Keywords: моделі нейронних мереж; YOLO; розпізнавання номерних знаків; розумне паркування; оптичне розпізнавання символів; neural network models; YOLO; license plates recognition; smart parking; optical character recognition