Фізико-хімічні дослідження структури гумінових кислот - Кочубей, В. В.; Семенюк, І. В.; Карпенко, О. В.; Скорохода, В. Й.; Kochubei, V.; Semeniuk, I.; Karpenko, O.; Skorokhoda, V. (Lviv Politechnic Publishing House, 2020)
На основі комплексного термічного, титриметричного та УФ/Віз-спектрального аналізів досліджено структуру та визначено вміст функціональних груп у молекулах гумінових кислот, одержаних із різної сировини – копроліту, торфу та леонардиту. Термічну стійкість речовин досліджено в повітряному середовищі в інтервалі температур 20–1000 °С. Виявлено, що в гумінових кислотах, одержаних із різної сировини, вміст аліфатичної складової є переважаючим. Зразок гумінової кислоти, отриманий із копроліту, відзначається найбільшим вмістом аліфатичних фрагментів та підвищеним вмістом кислотних груп.

Based on the complex thermal, titrimetric and UV/Vis spectral analyzes, the structure and the content of functional groups in the molecules of humic acids obtained from different raw materials – coprolite, peat and leonardite – were investigated. The thermal stability of the substances was investigated in the air in the temperature range 20–1000 °C. It has been found that the content of the aliphatic component is predominant in humic acids obtained from different raw materials. A sample of humic acid obtained from coprolite has the highest content of aliphatic fragments and increased content of acid groups.
Physical and chemical researches on the structure of humic acids
Keywords: гумінові кислоти; біополімери; термічний аналіз; УФ/Віз-спектроскопія; humic acids; biopolymers; thermal analysis; UV/Vis spectroscopy