Синтез фосфоровмісних псевдополіамінокислот поліестерного типу - Стасюк, А. В.; Причак, С. П.; Фігурка, Н. В.; Варваренко, С. М.; Самарик, В. Я.; Stasiuk, A. V.; Prychak, S. P.; Fihurka, N. V.; Varvarenko, S. M.; Samaryk, V. Y. (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Розглянуто метод одержання фосфоровмісного поліестеретеру за реакцією Стегліха. Наведено результати досліджень із отримання поліестеретерів із використанням етилфосфатної групи в структурі диполіетиленглікольетилфосфату. Отриманий полімер охарактеризовували ІЧ- та 1Н ЯМР-спектроскопією. Здійснено оцінку складу поліестеретеру та аналіз його кінцевих груп.

The method of obtaining phosphorus-containing polyester by the Steglich reaction is considered. The results of studies on the production of polyesteresters using ethyl phosphate group in the structure of dipolyethyleneglycolethylphosphate are presented. The obtained polymer was characterized by IR and 1H NMR spectroscopy. The composition of polyester ether was evaluated and its end groups were analyzed.
Synthesis of phosphorus-containing pseudopoliamino acids of polyester type
Keywords: псевдополіамінокислоти; поліфосфатестери; спектроскопія; поліестеретери; рівняння Карозерса; pseudopolyamino acids; polyphosphates; spectroscopy; polyesters; Carothers equation