Проблема “двійника” у творчості Ф. Достоєвського з погляду Дмитра Чижевського - Сурмай, Ірина (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2007)
Проаналізовано погляди видатного українського історика філософії Д. Чижевського на проблему “двійника” в творчості Ф. Достоєвського в контексті критики раціоналістичної етики російського Просвітництва другої половини ХІХ ст. з її абсолютизацією інтелектуального формалізму щодо безпосередньої чуттєвості та тлумаченням людини як елемента раціонально побудованої соціальної конструкції, позбавленої “онтологічної стійкості” та індивідуальної буттєвої перспективи. In the article the point of view of famous Ukrainian historian of philosophy D. Chyzhevsky about the problem of “the twin” in F. Dostojevsky works is analysed in context of criticism of ethics of Russian Enlightenment of the second half of 19th century with its absolutisation of intellectual formalism concerning immediate sensitivity and a person’s interpretation as an element of a well-built social construction deprived of “ontological stability” individual life’s prospect.
The problem of “the twin” in F. Dostojevsky works from D. Chyzhevsky point of view
Keywords: етичний формалізм; безпосередність; "онтологічна стійкість"; психічне роздвоєння; ethical formalism; immediance; “ontological stability”; existence; “psychological split of personality”