Адміністративно-правове забезпечення реалізації громадянами права на житло в Україні - Остапенко, Олексій; Крижановський, Анатолій; Ostapenko, O.; Kryzhanovskyi, A. (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
В статті розглянуто питання, пов’язані з адміністративно-правовим забезпеченням регулювання відносин у житловій сфері та умовах реалізації громадянами України права на житло. Особливу увагу приділено аналізу положень закріплених в Конституції України (ст. 47) щодо права кожного громадянина на житло, а також роль держави в реалізації цього права шляхом створення умов: для побудови житла, для придбання житла у власність, для користування житлом у вигляді оренди [1]. З урахуванням військової агресії російської федерації та України (з 24.02.2022 р.) питання забезпечення житлом громадян, що вимушено залишили місця постійного проживання набули надзвичайно важливого значення. Заходи забезпечення житлом цієї категорії громадян потребують нового за змістом адміністративно-правового регулювання з метою їх активної реалізації. Актуальною за змістом є думка Т. В. Шаповалової, яка аналізуючи добробут населення серед показників якісної оцінки рівня життя та його добробуту виділяє його житлові умови, наявність яких є однією з людських потреб і свідчить про рівень життя людини [2 с. 52-53]. Проведено аналіз дотримання принципів і реалізації завдань закріплених у Житловому кодексі України, (далі – ЖК України), Кодексі України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП), Законі України «Про загально державну програму реформування житлово-комунального господарства на 2009 - 2014 роки», Законі України «Про житлово-комунальні послуги» та інші нормативно-правові акти, що покликані регулювати відносини у житловій сфері.

The article considers issues related to the administrative and legal support of regulation of relations in the housing sector and the conditions of realization of the right to housing by citizens of Ukraine. The particular attention is paid to the analysis of the provisions enshrined in the Constitution of Ukraine (Article 47) on the right of every citizen to housing, as well as the role of the state in exercising this right by creating conditions: for the construction of housing, for the purchase of housing in the property, for the use of housing in the form of rent [1]. The opinion of T.V. Shapovalova is relevant in terms of content, which, analyzing the well-being of the population among the indicators of qualitative assessment of living standards and well-being identifies its living conditions, the presence of which is one of human needs and indicates the standard of living [2, p. 52-53]. An analysis of compliance with the principles and implementation of tasks set out in the Housing Code of Ukraine (hereinafter - Housing Code of Ukraine), the Code of Ukraine on Administrative Offenses (hereinafter - KUpAP), the Law of Ukraine “On General State Program of Housing and Communal Services Reform for 2009-2014”, Law of Ukraine “On Housing and Communal Services” and other regulations designed to regulate the relations in the housing sector.
Administrative and legal ensuring the right to housing in Ukraine by citizens
Keywords: житло; житлові приміщення; право на житло; кредит на житло; оренда житла; адміністративна відповідальність за порушення права на житло; dwelling; housing; right to housing; housing loan; rental housing; administrative liability for violation of the right to housing; 342.9 (477)