“Правило житія у світі” М. Гоголя: зневіра і відчай як “душевне вбивство” - Карвацька, Г. Ф. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2004)
На прикладі маловідомої гоголівської праці „Правило житія у світі” досліджується програма виховання душі як ще одна спроба розв’язання таємниці Гоголя. Аналіз понять „любов”, „зневіра”, „відчай”, „мужність” дає змогу провести паралелі з ключовими категоріями філософії екзистенціалізму і розглядати М. Гоголя певною мірою як безпосереднього попередника цієї філософії. Taking little known Hogol’s work “The rule of life in the world” as an example the program of soul’s education is investigated as another attempt to solve Hogol’s mysteries. The analysis of such concepts as “love”, “loss offaith”, “despair”, “courage” gives opportunity to draw parallels with dominant categories of existentialism’s philosophy and to consider MMogol, from some point of view, as a direct predecessor of this philosophy.