Аналіз ефекту «інформаційної бульбашки» на формування громадської думки в контексті телемарафону «Єдині новини» - Пуцята, Ірина; Putsiata, Iryna (Видавництво Львівської політехніки, 2025)
Метою цієї статті є систематизація й узагальнення відомостей щодо впливу ефекту «інформаційної бульбашки» на формування громадської думки в контексті телемарафону «Єдині новини». Аналіз ефекту «інформаційної бульбашки» в контексті телемарафону «Єдині новини» виявляє важливі аспекти впливу масмедіа на формування громадської думки в умовах війни. Телемарафон, будучи основним каналом комунікації для українців, здійснює значний вплив на сприйняття подій, однак, він також може сприяти розвитку інформаційних бар’єрів, які обмежують різноманітність поглядів. Односторонній характер подання інформації може призвести до «замкнутого» мислення серед аудиторії, де громадяни отримують лише узгоджену державну версію подій. Ефект «інформаційної бульбашки» негативно впливає на розвиток критичного мислення, оскільки контрольоване поширення новин та обмежений доступ до різноманітних джерел змушують людей сприймати інформацію однобічно, без її глибокого аналізу. Щодо «Єдиних новин», то це може призвести до спрощення та скорочення складних тем, що особливо небезпечно під час війни, коли кожне повідомлення має стратегічне значення для суспільної мобілізації і морального духу. Однак телемарафон «Єдині новини» також виконує функцію стабільності та єдності, надаючи громадянам упорядковану інформацію в умовах кризового часу. У цьому контексті, хоча й існує певний ризик формування «інформаційної бульбашки», цей проєкт також відіграє важливу роль у підтримці морального стану населення та захисті від ворожих інформаційних атак. Водночас важливо забезпечити доступ до альтернативних джерел інформації, щоб зберегти різноманітність поглядів і підходів. Залишаючись важливим елементом національної інформаційної інфраструктури, «Єдині новини» можуть стати частиною позитивного ефекту від ефективної комунікації в умовах війни. Проте для мінімізації негативного впливу «інформаційної бульбашки», потрібно активно інтегрувати зворотний зв’язок з громадськістю та підтримувати високу журналістську етику, що дає змогу уникнути маніпуляцій і сприяє об’єктивності повідомлень. У підсумку, ефект «інформаційної бульбашки» в контексті телемарафону «Єдині новини» демонструє як позитивні, так і негативні аспекти медійного впливу на громадську думку. Баланс між інформаційною стабільністю та забезпеченням доступу до різноманітних джерел знань є ключовим фактором для підтримки критичного мислення в суспільстві та збереження об’єктивного ставлення до подій.

The purpose of this article is to systematize and summarize information on the impact of the «information bubble» effect on the formation of public opinion in the context of the «United News» telethon. Analysis of the «information bubble» effect in the context of the «United News» telethon reveals important aspects of the influence of mass media on the formation of public opinion in wartime. The telethon, being the main channel of communication for Ukrainians, has a significant impact on the perception of events, but it can also contribute to the development of information barriers that limit the diversity of points of view. The one-sided nature of the presentation of information can lead to «closed» thinking among the audience, where citizens receive only the agreed state version of events. The «information bubble» effect can have negative consequences for critical thinking, because due to the limited number of sources and controlled reporting of news, people may stop analyzing information from different sources. In the case of «United News», this can lead to simplification and compression of complex topics, which is especially dangerous during wartime, when every message is of strategic importance for public mobilization and morale. However, the «United News» telethon also performs a function of stability and unity, providing citizens with orderly information in times of crisis. In this context, although there is a certain risk of forming an «information bubble», this project also plays an important role in supporting the morale of the population and protecting against hostile information attacks. At the same time, it is important to ensure access to alternative sources of information in order to preserve the diversity of views and approaches. Remaining an important element of the national information infrastructure, «United News» can become part of the positive effect of effective communication in wartime. However, to minimize the negative impact of the «information bubble», it is necessary to actively integrate feedback from the public and maintain high journalistic ethics, which avoids manipulation and contributes to the objectivity of messages. In conclusion, the effect of the «information bubble» in the context of the «United News» telethon demonstrates both positive and negative aspects of the media’s influence on public opinion. The balance between information stability and ensuring access to diverse sources of knowledge is a key factor in supporting critical thinking in society and maintaining an objective attitude to events.
Analysis of the «Filter Bubble» effect on public opinion formation in the context of the «United news» telethon
Keywords: інформація; «інформаційна бульбашка»; засоби масової інформації; тележурналістика; громадська думка; громадська свідомість; телемарафон «Єдині новини»; маніпуляції; інформаційні операції; information; information bubble; mass media; television journalism; public opinion; public consciousness; telethon «United News»; manipulation; information operations; 070; 654.197; 355.01(477; 470)