Social scenario and formation of the concept of an apartment residential complex - Яблонська, Ганна; Yablonska, Hanna (Видавництво Львівської політехніки, 2020)
На ринку житлової нерухомості в Україні існує низка проблем. Необхідно змінити підходи до проектування багатоквартирного житла. Деякі проблеми можна вирішити, використовуючи сценарій підходу на етапі, що передує створенню проектного завдання. Він полягає у формулюванні можливих історій розвитку держав та подій у житті та діях жителів у швидко мінливих умовах сучасного міста. Його метою є формування конкретних подійних та архітектурно-просторових моделей житлового комплексу, які відповідали б різним демографічним, побутовим, соціально-економічним характеристикам потенційних груп мешканців. Ці моделі базуються на соціальному сценарії. Це сукупність соціально-демографічних умов місцевої групи жителів. Це послідовність можливих подій у житті людей, які вчасно відбуваються в житловому комплексі. Соціально-демографічні характеристики потенційних мешканців визначають основні переваги щодо організації середовища проживання. У статті представлено кілька варіантів соціальних сценаріїв та відповідні містобудівні та архітектурні концепції багатоквартирних житлових комплексів. Використання соціального сценарію на етапі створення концепції дозволяє моделювати ситуації взаємодії окремої людини, сім’ї чи групи жителів із середовищем проживання (простором). Створення комфортного середовища проживання повинно включати ряд ознак: вік, соціальний статус, майновий стан, спосіб життя, менталітет мешканців. Також необхідно враховувати час перебування в житловому комплексі – постійний, довгостроковий та короткочасний. Соціально-демографічна різноманітність характеристик мешканців повинна проявлятися в різноманітних містобудівних та типологічних прийомах. Це допоможе забезпечити максимальну відповідність потребам та можливостям місцево-територіальної громади, яка проживатиме у таких житлових комплексах. Це також урізноманітнить їх архітектурні, планувальні та об'ємно-просторові рішення.

The article describes the features of the scenario approach for creating the concept of multiapartment urban housing, in particular, residential complexes; shows the expediency of its application for such tasks; defines the social scenario of a residential complex; gives examples of possible socio-demographic scenarios that can form the basis of a general urban planning, spatial and planning concept and be a motivated basis for drawing up a task for designing multi-apartment residential complexes.
Соціальний сценарій і формування концепції квартирного житлового комплексу
Keywords: багатоквартирний житловий комплекс; соціальний сценарій; подія та архітектурно-просторова модель; multi-apartment residential complex; socio-demographic scenario; linguistic; socially effective; architectural and spatial model