Дослідження та організування міжнародних закупівель для забезпечення діяльності підприємств кондитерської галузі в умовах розвитку співпраці України і Польщі - Бердей, Назарій Васильович; Berdei, Nazarii Vasylovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Дослідження та організування міжнародних закупівель для підприємств кондитерської галузі в умовах розвитку співпраці між Україною та Польщею є актуальним, адже дозволяє підприємствам отримувати доступ до якісних ресурсів, які можуть бути недоступні або дорожчі на внутрішньому ринку. Завдяки міжнародним закупівлям, підприємства можуть знижувати витрати на виробництво, підвищувати якість продукції та забезпечувати стабільність постачання, що є критично важливим для підтримання конкурентоспроможності на глобальному ринку. Крім того, розвиток співпраці між Україною та Польщею відкриває нові можливості для експорту продукції, розширення ринків збуту та встановлення довгострокових партнерських відносин. Це сприяє не лише економічному зростанню підприємств, але й зміцненню міжнародних економічних зв'язків між країнами. Умови міжнародної співпраці стимулюють підприємства до впровадження сучасних управлінських практик та інновацій, що підвищує їхню ефективність та адаптивність до змін у глобальному економічному середовищі. Метою магістерської кваліфікаційної роботи є дослідження та організування міжнародних закупівель для забезпечення діяльності підприємств кондитерської галузі в умовах розвитку співпраці України і Польщі. Предметом дослідження – організування міжнародних закупівель для забезпечення діяльності підприємств кондитерської галузі в умовах розвитку співпраці України і Польщі. Об’єктом дослідження магістерської роботи є співпраця України і Польщі. Магістерська робота складається із чотирьох розділів. У першому розділі вивчено теоретичні основи та нормативно-правове забезпечення організування міжнародних закупівель для забезпечення діяльності підприємств кондитерської галузі в умовах розвитку співпраці України і Польщі. У теоретичній частині здійснено аналізування основних зовнішньоторгових партнерів України. З метою вивчення тенденцій зміни зовнішньої торгівлі у період дії воєнного стану, у статті використано 3 аналітичні періоди: І кв. 2020 р., І кв. 2022 р., І кв. 2024 р. Для формування груп зовнішньоторгових партнерів використано кластерний аналіз. За його результатами у перший кластер, що містить країни з найбільшим вартісними обсягами експортно-імпортних операцій зараховано Польщу та Німеччину, що характерно для кожного із досліджених періодів. Водночас в умовах дії воєнного стану збільшилась відстань у показниках зовнішньої торгівлі України та окремих країн ЄС, що призвело що призвело зміни кількості кластерів та виділення у І кв. 2024 р. кластеру 2.2, до якого увійшли Грецiя, Чехія, Францiя, Словаччина, Болгарiя (Пирог, Колінко та Бердей, 2024; Бердей, 2024). У аналітичній частині проведено аналізування міжнародних економічних відносин між Україною і Польщею. За даними 2024 р. експорт до Польщі становив 4708,9 млн. дол. США, а імпорт - 6988,1 млн. дол. США. Серед країн ЄС це найбільше значення, проте у світовому масштабі імпорт із Китаю до України перевищив це значення. В українському експорті товарів до Польщі у 2023 р. домінують такі товари: чорні метали та вироби із них (частка у загальному обсязі експорту становить 23,2%), жири та олії тваринного або рослинного походження (12,2%); руди, шлаків і золи (7,6%); залишки і відходи харчової промисловості (7,4%); деревина і вироби з деревини (6,2%). Імпорт із Польщі становить 9% усього вітчизняного імпорту. Основними товарами у структурі Українського імпорту є: паливa мінеральні; нафта і продукти її перегонки (20,3%); засоби наземного транспорту крім залізничного (10,1%); пластмаси, полімерні матеріали (7,3%); добрива (6,2%); реактори ядерних, котлів, машин (6,2%). У 2015-2021 рр. сальдо зовнішньої торгівлі між Україною та Польщею було від’ємним і вперше у 2022 р. спостерігається перевищення експорту над імпортом (сальдо 754,8 млн. дол. США). У дослідницькій частині проведено мікроекономічне дослідження організування міжнародних закупівель для забезпечення діяльності підприємств кондитерської галузі в умовах розвитку співпраці України і Польщі на прикладі ТзОВ «УКРПОЛЬ – ГРУП». Основний вид діяльності ТзОВ «УКРПОЛЬ – ГРУП»: 10.71. Виробництво хліба та хлібобулочних виробів; виробництво борошняних кондитерських виробів, тортів і тістечок нетривалого зберігання; 1889. Виробництво хліба та хлібобулочних виробів; виробництво борошняних кондитерських виробів, тортів і тістечок нетривалого зберігання. Організування міжнародних закупівель з метою забезпечення діяльності підприємств кондитерської галузі в умовах розвитку співпраці України і Польщі має такі особливості: 1. Нестабільність іноземних закупівель, які можуть бути зміцнені в умовах розвитку співпраці підприємств кондитерської галузі України і Польщі, підвищуючи ефективність та стійкість постачань через використання спільних платформ та стандартів у міжнародній економічній діяльності; 2. Потреба у прозорості та контролі на всіх етапах ланцюга постачання, що зменшує ризики, підвищуючи ефективність управління підприємствами кондитерської галузі потребує інтеграції із ERP-системами, аналізувати даних про закупівлі, що виявляє можливості для їх оптимізації та прийняття обґрунтованих управлінських рішень; 3. Зменшення витрат закувельної діяльності відсувається на конкурентних засадах в умовах розвитку співпраці України і Польщі, що пов’язане із розширенням бази постачальників, тендерними закупівлями, роботою діджитал-платформ тощо. Наукова новизна полягає у наданні рекомендацій із діджиталізації закупівель для забезпечення стійких ланцюгів постачання ТзОВ «УКРПОЛЬ – ГРУП» в умовах розвитку співпраці України і Польщі. Це включає використання електронних закупівельних платформ, таких як SAP Ariba, для автоматизації тендерних процедур та розширення бази постачальників, інтеграцію з ERP-системами (Oracle ERP Procurement Cloud), для забезпечення прозорості та контролю на всіх етапах ланцюга постачання, використання аналітичних інструментів (Power BI або Tableau) для аналізування даних про закупівлі та виявлення можливостей для оптимізації, активну співпрацю з польськими постачальниками та партнерами для зміцнення ланцюгів постачання, навчання та розвиток персоналу в умовах діджиталізації та формування стійких ланцюгів постачання тощо. У практичну діяльність слід впровадити рекомендацій із діджиталізації закупівель для забезпечення стійких ланцюгів постачання ТзОВ «УКРПОЛЬ – ГРУП» в умовах розвитку співпраці України і Польщі.

The research and organization of international procurement for confectionery enterprises in the context of the development of cooperation between Ukraine and Poland is relevant, as it allows enterprises to access high-quality resources that may be unavailable or more expensive in the domestic market. Through international procurement, enterprises can reduce production costs, improve product quality, and ensure supply stability, which is critically important for maintaining competitiveness in the global market. Moreover, the development of cooperation between Ukraine and Poland opens new opportunities for product export, market expansion, and the establishment of long-term partnerships. This not only contributes to the economic growth of enterprises but also strengthens international economic ties between the countries. The conditions of international cooperation stimulate enterprises to implement modern management practices and innovations, enhancing their efficiency and adaptability to changes in the global economic environment. The aim of the master's thesis is to research and organize international procurement to ensure the activities of confectionery enterprises in the context of the development of cooperation between Ukraine and Poland. The subject of the research is the organization of international procurement to ensure the activities of confectionery enterprises in the context of the development of cooperation between Ukraine and Poland. The object of the research is the cooperation between Ukraine and Poland. The master's thesis consists of four chapters. The first chapter examines the theoretical foundations and regulatory framework for organizing international procurement to ensure the activities of confectionery enterprises in the context of the development of cooperation between Ukraine and Poland. The theoretical part analyses the main foreign trade partners of Ukraine. To study the trends in foreign trade changes during the martial law period, the article uses three analytical periods: Q1 2020, Q1 2022, Q1 2024. Cluster analysis was used to form groups of foreign trade partners. As a result, Poland and Germany were included in the first cluster, which contains countries with the largest value volumes of export-import operations, characteristic of each of the studied periods. At the same time, during the martial law period, the distance in foreign trade indicators between Ukraine and certain EU countries increased, leading to changes in the number of clusters and the allocation of cluster 2.2 in Q1 2024, which included Greece, the Czech Republic, France, Slovakia, and Bulgaria (Пирог, Колінко та Бердей, 2024; Бердей, 2024). The analytical part analyses international economic relations between Ukraine and Poland. According to 2024 data, exports to Poland amounted to USD 4708.9 million, while imports amounted to USD 6988.1 million. Among EU countries, this is the highest value, but on a global scale, imports from China to Ukraine exceeded this value. In Ukrainian exports of goods to Poland in 2023, the following goods dominate: ferrous metals and products made from them (23.2% of total exports), animal or vegetable fats and oils (12.2%); ores, slag, and ash (7.6%); residues and waste from the food industry (7.4%); wood and wood products (6.2%). Imports from Poland account for 9% of total domestic imports. The main goods in the structure of Ukrainian imports are: mineral fuels; oil and products of its distillation (20.3%); means of land transport other than railway (10.1%); plastics, polymer materials (7.3%); fertilizers (6.2%); nuclear reactors, boilers, machinery (6.2%). In 2015-2021, the balance of foreign trade between Ukraine and Poland was negative, and for the first time in 2022, there was an excess of exports over imports (balance of USD 754.8 million). The research part conducted a microeconomic study of the organization of international procurement to ensure the activities of confectionery enterprises in the context of the development of cooperation between Ukraine and Poland on the example of LLC "UKRPOL GROUP". The main activity of LLC "UKRPOL GROUP": 10.71. Manufacture of bread and bakery products; manufacture of flour confectionery products, cakes, and pastries of short-term storage; 1889. Manufacture of bread and bakery products; manufacture of flour confectionery products, cakes, and pastries of short-term storage. The organization of international procurement to ensure the activities of confectionery enterprises in the context of the development of cooperation between Ukraine and Poland has the following features: Instability of foreign procurement, which can be strengthened in the context of the development of cooperation between confectionery enterprises of Ukraine and Poland, increasing the efficiency and stability of supplies through the use of common platforms and standards in international economic activity; The need for transparency and control at all stages of the supply chain, which reduces risks, increasing the efficiency of managing confectionery enterprises requires integration with ERP systems, analysing procurement data, identifying opportunities for optimization, and making informed management decisions; Reducing procurement costs is postponed on a competitive basis in the context of the development of cooperation between Ukraine and Poland, which is associated with the expansion of the supplier base, tender procurement, the operation of digital platforms, etc. The scientific novelty lies in providing recommendations for the digitalization of procurement to ensure sustainable supply chains of LLC "UKRPOL GROUP" in the context of the development of cooperation between Ukraine and Poland. This includes the use of electronic procurement platforms such as SAP Ariba to automate tender procedures and expand the supplier base, integration with ERP systems (Oracle ERP Procurement Cloud) to ensure transparency and control at all stages of the supply chain, the use of analytical tools (Power BI or Tableau) to analyse procurement data and identify optimization opportunities, active cooperation with Polish suppliers and partners to strengthen supply chains, training and development of personnel in the context of digitalization, and the formation of sustainable supply chains, etc. In practical activities, it is necessary to implement recommendations for the digitalization of procurement to ensure sustainable supply chains of LLC "UKRPOL GROUP" in the context of the development of cooperation between Ukraine and Poland.
Research and organization of international purchases to ensure the activity of enterprises in the confectionery industry under the conditions of the development cooperation between Ukraine and Poland
Keywords: 3.292.00.00; забезпечення; організування; міжнародні закупівлі; Україна; Польща; дослідження. Список використаної літератури: 1. Пирог; О. В.; Колінко; Н. О.; Бердей; Н. В.; 2024. Зовнішня торговельна позиція україни у єс: вивчення тенденцій зміни у період дії воєнного стану. Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення та проблеми розвитку; № 2 (12); С. 323-332. 2. Бердей; Н.; 2024. Аналізування зовнішньої торговельної позиції України в ЄС: сутність; завдання та методи реалізації Бухгалтерський облік; контроль та аналіз в умовах інституційних змін: збірник наукових праць VIІ Всеукраїнської науково-практичної конференції. 31 жовтня 2024 р.; м. Полтава; / Полтавський державний аграрний університет. Полтава: ПДАУ; 2024; 1508 с; provision; organization; international procurement; Ukraine; Poland; research