Силуети кольору та яскравості зображень для їх класифікації та пошуку - Мельник, Р.; Каличак, Ю. (Видавництво Львівської політехніки, 2010)
Для зменшення часових затрат пошуку зображень у базах даних великих розмірів запропоновано підхід, що ґрунтується на визначенні силуетів яскравості зображень різних типів: фронтального та бічного для двох видів яскравості. Подальше прискорення пошуку відбувається за рахунок заміни кривих силуетів поліноміальними функціями чебишовського типу. Додатковою ознакою є відстань до піків силуетів. Як приклади практичних даних використано зображення із відомих баз образів. Критеріями прийняті силуети та відстані до них.An approach to find different types of a pattern brightness silhouettes which then are being replaced by polynomial coefficients of approximation functions is considered. Coefficients and silhouette diagrams of visual patterns were tested as image features for searching them in the databases.
Keywords: силует; візуальний образ; зображення; яскравість; класифікація; пошук; silhouette; visual pattern; image; brightness; classification; search