Бухгалтерський облік, аналіз і внутрішній контроль дебіторської заборгованості ТОВ "Срібний дім" - Демко, Остап Олегович; Demko, Ostap Olehovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Метою виконання магістерської кваліфікаційної роботи є узагальнення, систематизація та розкриття інформації щодо бухгалтерського обліку, аналізу та контролю дебіторської заборгованості на прикладі ТОВ «Срібний дім», дослідження специфіки ведення обліку господарських операцій, розробка рекомендації щодо підвищення ефективності управління дебіторською заборгованістю, поліпшення системи аналізу та внутрішнього контролю, що спрямовуються на зміцнення фінансового стану компанії. Об’єктом дослідження є облік, аналіз та внутрішній контроль дебіторської заборгованості ТОВ «Срібний дім». Предмет дослідження – теоретичні та практичні аспекти, здійснення обліку, аналізу та внутрішнього контролю дебіторської заборгованості. Проблеми обліку дебіторської заборгованості досліджували багато вітчизняних науковців. Зокрема, Верига Ю.А. та Кривогуз А.О. порівнювали аспекти обліку дебіторської заборгованості за національними та міжнародними стандартами обліку [1]. Булкот Г.В. та Хукаленко М.В. досліджували особливості обліку та контролю дебіторської заборгованості на підприємствах, установах, організаціях України [2]. Бутко Н., Погрібняк В. розглядали проблеми організації обліку дебіторської заборгованості в управлінні підприємством [3]. Ними, зокрема, узагальнено підходи до визначення сутності дебіторської заборгованості. Хазанюк А.М. [4] розглядала питання організації обліку дебіторської заборгованості та підвищення ефективності управління нею на підприємстві через класифікацію дебіторської заборгованості та здійснення роботи із дебіторами. Аналіз дебіторської заборгованості є важливим питанням для кожного підприємства, питанням вдосконалення його методики та вдосконалення присвячені праці багатьох науковців, а також ряд законодавчих актів. Аналіз та 6 контроль дебіторської заборгованості мають на меті вживання ряду заходів щодо оцінювання дебіторської заборгованості, перевірки її законності, дотримання договірних зобов’язань, і, в кінцевому підсумку – її погашення грошовими коштами чи іншими активами. ТОВ «Срібний дім» є девелоперською компанією, котра працює на ринку нерухомості уже понад 8 років у курортному місті Трускавець, що на Заході України. ТОВ «Срібний дім» працює у правовому полі та при оформленні договірних взаємовідносин із покупцями використовує варіант, що передбачає безпосереднє укладення договорів купівлі-продажу із покупцями майбутньої нерухомості. Для більш чіткої організації взаємовідносин між ТОВ «Срібний дім» та потенційними замовниками запропоновано до використання організаційну схему, складену на основі [5], що враховує основні етапи фінансування, будівництва, державної реєстрації, передачі права власності на основі нормативно-законодавчих актів, що чітко регламентують такі взаємовідносини. Для покращення ведення бухгалтерського обліку на ТОВ «Срібний дім» запропоновано розширити ведення аналітичного обліку розрахунків із замовниками в розрізі об’єктів нерухомості. Документальне оформлення операцій із передачі об’єктів нерухомості покупцям запропоновано оформлювати Актом приймання в експлуатацію завершеного об’єкта будівництва. Для покращення синтетичного обліку розрахунків і з дебіторами рекомендовано отримані аванси відображати на рахунку 681 замість 361. Також, для покращення ведення синтетичного та аналітичного обліку у ТОВ «Срібний дім», запропоновано використовувати методику первинного та синтетичного обліку операцій із залучення фінансування та реалізації об’єктів нерухомості замовнику будівництва. В роботі також запропоновано форму управлінського Звіту про стан дебіторської заборгованості, котра надаватиме корисну інформаційну підтримку 7 керівництву підприємства про стан розрахунків із дебіторами (покупцями та замовниками) з метою контролю та ефективного управління. Для покращення внутрішнього контролю за формуванням, станом та погашенням дебіторської заборгованості у ТОВ «Срібний дім» визначено функції відповідальних осіб на різних рівнях управління.покупцями, аналіз дебіторської заборгованості, внутрішній контроль дебіторської заборгованості, документування розрахунків із дебіторами.

The purpose of the master's qualification work is to generalize, systematize and disclose information on accounting, analysis and control of receivables using the example of LLC "Silver House", study the specifics of accounting for business transactions, develop recommendations for increasing the efficiency of receivables management, improving the analysis and internal control system aimed at strengthening the financial condition of the company. The object of the study is accounting, analysis and internal control of receivables of LLC "Silver House". The subject of the study is theoretical and practical aspects, accounting, analysis and internal control of accounts receivable. The problems of accounting for receivables have been studied by many domestic scientists. In particular, Veryga Y.A. and Kryvoguz A.O. compared aspects of accounting for receivables according to national and international accounting standards [1]. Bulkot G.V. and Khukalenko M.V. studied the features of accounting for and control of receivables at enterprises, institutions, and organizations of Ukraine [2]. Butko N., Pogribnyak V. considered the problems of organizing accounting for receivables in enterprise management [3]. In particular, they generalized approaches to determining the essence of receivables. Khazanyuk A.M. [4] considered the issue of organizing accounting for receivables and increasing the efficiency of its management at the enterprise through the classification of receivables and work with debtors. The analysis of receivables is an important issue for every enterprise, the work of many scientists, as well as a number of legislative acts, is devoted to the issue of improving its methodology and improvement. The analysis and control of receivables are aimed at taking a number of measures to assess receivables, verify their legality, comply with contractual obligations, and, ultimately, its repayment with cash or other assets. LLC "Silver House" is a development company that has been operating in the real estate market for over 8 years in the resort town of Truskavets, located in Western Ukraine. 9 LLC "Silver House" works in the legal field and when forming contractual relationships with buyers uses an option that involves directly concluding purchase and sale agreements with buyers of future real estate. For a clearer organization of relationships between LLC "Silver House" and potential customers, an organizational chart based on [5] is proposed for use, which takes into account the main stages of financing, construction, state registration, and transfer of ownership based on regulatory and legislative acts that clearly regulate such relationships. To improve accounting at LLC "Silver House", it is proposed to expand analytical accounting of settlements with customers by real estate. It is proposed to document transactions for the transfer of real estate to buyers with the Act of Acceptance into Operation of the Completed Construction Facility. To improve synthetic accounting of settlements with debtors, it is recommended to reflect received advances on account 681 instead of 361. Also, to improve synthetic and analytical accounting at Silver House LLC, it is proposed to use the methodology of primary and synthetic accounting of operations for attracting financing and selling real estate to the construction customer. The paper also proposes a form of a management report on the status of receivables, which will provide useful information support to the company's management on the status of settlements with debtors (buyers and customers) for the purpose of control and effective management. To improve internal control over the formation, status, and repayment of receivables, Silver House LLC has defined the functions of responsible persons at various levels of management.
Accounting, analysis and internal control of receivables of Silver House LLC
Keywords: 3.071.00.00; дебіторська заборгованість; облік розрахунків і з; accounts receivable; accounting for payments and with buyers; analysis of accounts receivable; internal control of accounts receivable; documentation of payments with debtors