Оцінювання точності великомасштабних цифрових карт - Доскоч, А.; Тарнавський, В.; Літинський, В. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2009)
Розглянуто питання точності цифрових топографічних карт, створених різними методами. Результати досліджень показали, що топографічні дані, створені різними методами, не завжди гарантують необхідний рівень точності геодезичної документації. Співавтори пропонують дослідити точність баз даних великомасштабних карт для підтвердження того, що державні геодезичні та картографічні матеріали відповідають стандартам якості і сприяють прозорим відносинам між виробником цифрових карт і їхніми споживачами. Рассмотрен вопрос о точности цифровых топографических карт, созданных разными мето дами. Результаты исследования показали, что топографические данные, созднные разными мето дами, не всегда гарантируют необходимый уровень точности геодезической документации. Соавторы предлагают исследовать точность баз данных крупномасштабных карт для подтверждения того что государственные геодезические и картографические материалы отвечают стандартам качества способствуют прозрачным отношениям между производителем цифровых карт и их потребителями. The paper presents estimation of accuracy of digital maps using statistical analysis. Investigations have been performed for two large-scale digital maps produced basing on various methods of digital data: re-calculation of previous direct measurements (orthogonal and polar surveys) (object B) and graphical-and-digital processing of analogue maps (object D). Analysis has been performed for large statistical samples of sets of vectors of shift of control points ΔL and their components, i.e. true errors of increments of co-ordinates ΔX, ΔY. The true errors were represented by differences of co-ordinates acquired from an investigated maps and co-ordinates calculated from new direct surveys.
Оценка точности крупномасштабных цифровых карт
Accuracy examination of digital topographic map