Особливості одержання романцементу з мергелів та мергелистих вапняків Галичини - Якимечко, Я. Б.; Семеген, Р. І.; Панчук, Б. Р. (Видавництво Львівської політехніки, 2012)
Розглянуто сучасні проблеми розвитку в'яжучих реставраційних матеріалів та короткі історичні відомості про них. Визначено технологічні параметри одержання романцементу та гідравлічного вапна з мергелів та мергелистих вапняків Галичини. Встановлено та підібрано оптимальний температурний режим випалу порід у лабораторних печах. The paper considers the current problems of binding restoration materials and brief historical information about them. The technological parameters of obtaining the roman cement and hydraulic lime of marl and marlaceous limestone of Galicia were identified in the process of work. It was established and selected the optimum temperature of calcination of rocks in laboratory furnaces.
Keywords: мергель; мергелистий вапняк; випал; романцемент; гідравлічне вапно; marl; marlaceous limestone; calcinations; roman cement; hydraulic lime