Огляд місця події: особливості залучення спеціаліста - Сорока, Світлана; Коваль, Марія; Soroka, Svitlana; Koval, Maria (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Розглянуто особливості залучення спеціаліста під час огляду місця події. Зазначено, що однією з основних функцій держави є протидія злочинності, яка в усіх її проявах, напрямах та формах лежить в основі її кримінально-правової політики. Кримінально-правовим аспектом протидії злочинності насамперед є діяльність правоохоронних органів щодо виявлення і розслідування кримінальних правопорушень, встановлення винних осіб у їх вчиненні, а також притягнення їх до відповідальності. Тому в кожному випадку під час вчинення кримінальних правопорушень правоохоронні органи мають своєчасно забезпечити швидке, повне та всебічне розслідування. Дотримання всіх засад кримінального провадження особливо є важливим під час проведення слідчих (розшукових) дій. Констатовано, що сьогодні науково-технічний прогрес значно просунувся вперед, тому, щоб досудове розслідування здійснювалось ефективно, а завдання кримінального провадження були виконані, потрібно використовувати найбільш сучасні досягнення різних сфер науки і техніки. Провідниками цих досягнень у кримінальному провадженні завжди були експерти, спеціалісти. Проаналізовано поняття спеціаліста за КПК України й іншими нормативно-правовими актами і зроблено висновок, що спеціальні нормативно-правові акти поняття спеціаліста дають ширше ніж КПК України. Розкрито вимоги, які ставляться до спеціаліста під час проведення огляду місця події і особливості його проведення із залученням спеціаліста. Проаналізувавши ч. 3 ст. 237 КПК України, дійшли висновку, що участь спеціаліста під час проведення огляду місця події не є обов’язковою, тобто це має вирішити слідчий або прокурор запрошувати чи ні спеціаліста для залучення даної слідчої (розшукової) дії. Огляд місця події є найбільш інформативною слідчою (розшуковою) дією щодо вчиненого кримінального правопорушення. Слідчий, прокурор, проводячи огляд місця події без залучення спеціаліста, можуть пропустити і не виявити, а тому і не вилучити докази, які можуть мати вагоме значення для доказової бази. На нашу думку, під час кожного огляду місця події доцільно використовувати спеціальні знання, отже, участь спеціаліста має бути обов’язковою. Участь спеціаліста, в кожному разі, під час проведення даної слідчої (розшукової) дії слугуватиме підвищенню якості досудового розслідування. Тому пропонуємо ч. 3 ст. 237 КПК України викласти у такій редакції: Ч. 3 Для участі в огляді може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, законний представник та інші учасники кримінального провадження. З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді обов’язково запрошують спеціалістів.

The features of involving a specialist during the examination of the scene have been considered. It is noted that one of the main functions of the state is to counter crime, which is the basis of its criminal justice policy in all its manifestations, directions, and forms. The criminal justice aspect of countering crime primarily involves the activities of law enforcement agencies in detecting and investigating criminal offenses, establishing the guilty parties in their commission, and holding them accountable. Therefore, in every case of committing criminal offenses, law enforcement agencies must ensure prompt, thorough, and comprehensive investigation. Compliance with all principles of criminal proceedings is particularly important during investigative (search) actions. It is noted that today scientific and technological progress has significantly advanced, so in order for pre-trial investigation to be conducted effectively and for the tasks of criminal proceedings to be fulfilled, it is necessary to use the most modern achievements in various fields of science and technology. Experts and specialists have always been the leaders in these achievements in criminal proceedings. The concept of a specialist according to the Criminal Procedure Code of Ukraine and other regulatory legal acts has been analyzed, and it has been concluded that special regulatory legal acts provide a broader understanding of the concept of a specialist than the Criminal Procedure Code of Ukraine. The requirements placed on a specialist during the examination of the scene and the peculiarities of conducting it with the involvement of a specialist have been disclosed. After analyzing Part 3 of Article 237 of the Criminal Procedure Code of Ukraine, we have concluded that the participation of a specialist during the examination of the scene is not mandatory. It is up to the investigator or prosecutor to decide whether to invite a specialist for the conduct of this investigative (search) action. The examination of the scene is the most informative investigative (search) action regarding the committed criminal offense. Without the involvement of a specialist, the investigator or prosecutor conducting the examination of the scene may overlook and fail to identify evidence that could be of significant importance to the evidentiary base. In our opinion, it is advisable to utilize specialized knowledge during every examination of the scene, therefore the participation of a specialist should be mandatory. The participation of a specialist in each case during the conduct of this investigative (search) action will contribute to improving the quality of the pre-trial investigation. Therefore, we propose to amend Part 3 of Article 237 of the Criminal Procedure Code of Ukraine as follows: Part 3: The victim, suspect, defense counsel, legal representative, and other participants in the criminal proceedings may be invited to participate in the examination. In order to obtain assistance on matters requiring specialized knowledge, the investigator and prosecutor must invite specialists to participate in the examination.
Inspection of the scene: features of the involvement of a specialist
Keywords: досудове розслідування; кримінальне провадження; огляд місця події; спеціаліст; слідчі (розшукові) дії; pre-trial investigation; criminal proceedings; inspection of the scene; specialist; investigative (search) actions; 343.3